Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Insoteste-ma in aceasta calatorie de vis si de poveste pe meleagurile Turciei. Aceasta calatorie imi va ramane puternic intiparita in suflet si in amintire. Sper sa te inspire pentru o viitoare vacanta sau sa iti largeasca perspectiva din ceea ce Turcia are sa iti ofere: istorie, cultura, traditie, diversitate geografica.


Turcia, frumoasa tara bogata

Vara, vacanta, iubire…

Si pentru ca inca e vara. Si pentru ca vara vacantele au un farmec aparte iar timpul o alta dimensiune. Si pentru ca ma indragostesc primavara si iubesc vara. Si pentru ca Turcia, acum un an.

Calatoria mea incepe in Istanbul. Iubitul meu turc, Ozan, ma insoteste; el va fi ghidul, protectorul si ajutorul meu si va contribui major la multitudinea de experiente traite pe taramul turcesc. 

Coasta de nord-vest a Turciei: cultura si traditie in original

Pentru convenienta, dar si din cauza timpului limitat pe care il avem la dispozitie – sase zile, alegem sa parcurgem la dus traseul care urmeaza linia coastei de nord-vest. Intoarcerea o vom face pe partea continentala a Turciei.
Ozan m-a pus deja in tema, povestindu-mi ca zona de vest a coastei turcesti este deosebit de atractiva in referinte istorice si diversitatea peisajelor, fiind mai  aproape de traditia si cultura straveche a Turciei. Aceasta este si preferata de turcii care au pastrat nostalgia unui timp trecut, un timp inainte de invazia in masa a turistilor straini, inainte de dezvoltarea moderna masiva a statiunilor  precum Antalya sau Bodrum. Pe coasta de nord-vest timpul a evoluat mai incet, conservand farmecul si originalitatea locului. Simt deja o curiozitate a descoperirii care atinge cote maxime.

Stramtoarea Dardanele

Locuim in districtul Umranyie, in zona asiatica a Istanbulului. Pentru a ne face calea spre sud, mai intai trebuie sa ocolim Marea Marmara.
Traversam astfel stramtoarea Bosfor pe unul din cele doua poduri care fac legatura intre continetele asiatic si european.  Ne indreptam spre Çanakkale si ne imbarcam pe un feribot cu care traversam stramtoarea Dardanele, cea care leaga Marea Marmara cu Marea Mediterana. Ne apare la un moment dat in departare impunatorul Monument al Eroilor ridicat pentru a cinsti sacrificiul soldatilor turci in batalia de la Gallipoli din timpul primului razboi mondial.
Cu feribotul, traversand stramtoarea Dardanele

Troia

Prima oprire insemnata a zilei o facem pentru a vizita situl arheologic de la Troia. Este un sentiment incredibil sa stii ca pasesti printre ruinele marii cetati legendare. De pe colina inalta a cetatii poti vedea intinsa campie a Anatoliei. Cat despre ceea ce a mai ramas din Troia, a trebuit sa fac un exercitiu intens de imaginatie si creativitate pentru a putea da o forma consistenta bolovanilor cu titlu de ruine.

 

Vizitand cetateaTroia

Assos, orasul de popas al lui Aristotel si al Apostolului Pavel

Ne cazam pentru doua nopti in Assos, in zona populata cu hoteluri micute, intime si primitoare care marginesc plaja si bineinteles, marea. Pentru referinta, noi ne-am cazat la Hunter’s Hotel, cu plaja intinzandu-se chiar peste drumul ingust de acces la hotel. Luam aici micul dejun si cina, cu meniuri variate, proaspete si gustoase din bucataria traditionala turceasca.
Ozan imi povesteste ca pana nu demult, turcii din clasa medie obisnuiau sa-si tina o casuta de vacanta in aceasta zona unde petreceau vara cu familia. Asa a petrecut si el cu verisorii lui in copilarie, pana cand fiecare a crescut si s-a indreptat spre alte zari.
Assos este un oras de un farmec aparte, daca iei in considerare ca aici si-a raspandit invataturile Aristotel si tot aici a poposit odinioara Apostolul Pavel. Insa orasul este chiar mai vechi de atat, datand din anul 1000 i.Hr., marturie stand pana in zilele noastre maiestuosul templu inchinat zeitei Atena si stravechea acropola.

Assos are si o zona a portului, unde si astazi ca odinioara, acosteaza ambarcatiunile localnicilor pescari. In schimb, in locul ambarcatiunilor de marfuri vezi astazi vase de agrement.

Assos

Insula Bozcaada, recunoscuta pentru vinurile fine si nu numai

Dedicam o zi intreaga vizitarii insulei Bozcaada. Vizitam aici cetatea veche de pe ale carei metereze scrutam orizontul. Buticuri cu suveniruri imbietor decorate atrag atentia la tot pasul. Insula este cunoscuta pentru vinul de calitate produs aici. Inspre dupa-amiaza, ne racorim in sfarsit in apa marii si ne odihnim nitel pe o plaja cu nisip fin inainte de a lua feribotul pentru intoarcere.

Bozcaada

Orasul Ayvalik si legenda alungarii lui Satan

Plecam din Assos si ne indreptam spre Foça (cunoscut si sub numele de Phocaea sau Phokaia). Urmeaza sa stam in Foça trei nopti, gazduiti la parintii lui Ozan.
In drum spre Foça, ne oprim in Ayvalik, un oras situat la mare in N-V Marii Egee si imprejmuit de arhipelagul cu acelasi nume. Aici Ozan pofteste la papalina (specialitate locala – un fel de hamsii prajite de pe la noi), iar eu sunt atrasa de migdalele hidratate in apa topita din niste blocuri de gheata si oferite de comercianti spare vanzare.
Un dig artificial leaga orasul de coasta de cea mai apropiata insula care are un punct de atractie deosebit: spectacolul naturii oferit de asfintitul soarelui.
Locul este legat si de o legenda straveche care spune ca atunci cand Lucifer a fost alungat din Rai, si-a gasit adapost intr-o grota de pe aceasta insula. Cum incepuse sa se abata multe nenorociri in randul locuitorilor de la poalele insulei, acestia l-au suspectat si invinuit pe Satan de necazul lor. Povestea spune ca s-au pornit atunci localnicii cu mic cu mare sa-l prinda si sa-l ucida. Numai ca Satan, afland de veste, a asezat in calea satenilor revoltati mese incarcate cu cele mai gustoase bucate si fine bauturi. Incat satenii, dand de ele, s-au apucat sa manance si sa bea, iar Satan a avut astfel timp sa fuga. Insa fuga sa a lasat o urma, care sta si astazi marturie, urma talpii lui Satan.
Ayvalik, in port si in asfintit

Orasul Foça: dragoste la prima vedere

Orasul Foça mi s-a aratat noaptea, de dupa coline, scaldat in lumina lunii reflectata in mare. Aveam sa-mi dau seama, curand dupa aceea, ca m-am indragostit de orasul Phocaea. M-am indragostit de mesele luate dimineata si seara pe terasa casei cu vedere spre mare, de livezile cu maslini, de golfuletele micute unde stau acostate barcile, de varietatea locurilor pentru facut plaja si imbaiat, de farmecul orasului si imbinarea armonioasa de stiluri, de vocile puternice ale soldatilor in marina militara care strabat la unison intinderi de km peste uscat si mare.
Phocaea este un oras la care visez sa ma intorc, pentru toate acestea si pentru multe altele pe care nu am avut timp sa le descopar in scurta vizita. Surpriza cea mare a fost cand am realizat ca Phocaea sau Foça este acelasi stravechi oras din antichitatea greaca amintit atat de des in cartea Etruscul a lui Mika Waltari. Si eu care terminasem de citit cartea cu putin timp in urma.

 

Foça

 

Cat stau in Foça, vizitez monumentul persan datand din secolul 4 i.Hr., o constructie cu scop funerar sculptata dintr-un singur bloc de piatra, situat in apropierea orasului.
Monumentul persan

Cetatea Efes

Dedic o zi intreaga pentru a vizita cetatea Efes. Aici, intru sa vad si locuintele supraetajate. Efes este urias, insa in afara de maretia lui impresionanta, este sentimentul puternic de transpunere intr-o alta lume, sentimentul de nimicnicie si efemeritate a conditiei umane.

Efesus si un atelier de tesut covoare in  Selçuk

Loc de pelerinaj crestin

In apropiere de Efesus, vizitez mormantul celor 7 martiri si casa in care se crede ca a murit Fecioara Maria, loc de pelerinaj crestin.
Mormantul celor 7 martiri, casa Sf. Maria
 si un loc de popas unde puteai fi servit cu turte traditionale cu spanac

Orasul Şirince: vinuri, ulei de masline, suc proaspat stors de rodie

La intoarcere spre Foça, facem o oprire in orasul Şirince, un oras situat pe deal si cunoscut in special pentru vinurile sale fructate si uleiul de masline. Agitatie mare pe stradutele stramte din Şirince, multe magazine special amenajate unde se ingramadesc amatori la degustat de vinuri.
Intru si eu in rol, imi aduc aminte de perioada in care mi-am ajutat parintii la productia vinului, degust cateva soiuri si aleg un vin alb sec si un vin rosu fructat. Pe cel din urma avem sa-l dechidem la cina in seara respectiva.
In ziua plecarii din Foça si a intoarcerii spre Istanbul fac un tur de ramas bun si ma desfat cu o inghetata turceasca. Arome sunt pentru toate gusturile. Tu pe care le preferi?

 


Iti place sa călătoreşti şi sa explorezi frumuseţea naturii, sa descoperi cultura si traditia locului? Lasa-te inspirat din calatoriile noastre in locuri autentice, in Romania si in lume (India, Nepal,…). Acceseaza sectiunea CALATORII.

Pregateste-ti rucsacul de calatorie si creaza-ti povestea vietii!


Ramai la curent cu ceea ce pregatesc nou pentru tine, accesand calendarul de evenimente si inscrie-te pentru sedintele saptamanale de Yoga:

Calendar Evenimente – Mirela Ivaz

Pentru sedintele individuale de consiliere Yoga si Ayurveda, afla mai multe aici:
Activitati, Programe si Proiecte – Mirela Ivaz

Adauga te rog aceasta adresa ( contact@ivaz.ro ) in lista ta de contacte pentru a te asigura ca mesajele mele vor ajunge in casuta ta postala si de acum incolo si nu vor fi sterse din greseala.

Iti sunt alaturi,
Mirela Ivaz

Hai sa ne conectam si pe Facebook:
https://www.facebook.com/ivaz.ro
Acum ma gasesti si pe YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UC9wyAIlClyI9eqqxUnhBo1Q

 

 

Lasati un comentariu