Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Am calatorit singura timp de o saptamana in Sicilia, am locuit in trei locuri diferite (Palermo, Taormina si Catania) si iti pot spune ce poti face pentru a profita la maximum de timpul petrecut pe aceasta insula minunata si atat de bogata cultural, arhitectural, gastronomic, geografic si istoric.


Solo traveler in Sicilia: itinerariu de 8 zile

Te gandesti sa calatoresti singur/a in Sicilia sau sa organizezi o vacanta cu prietenii si vrei sa afli:

  • cum te poti descurca mai bine local, 
  • ce obiective turistice si hidden gems sa nu ratezi,
  • pe ce sa te bazezi atunci cand alegi sa folosesti transportul public in comun si trenul pentru a te deplasa dintr-o locatie in alta.

Am calatorit singura timp de o saptamana in Sicilia, am locuit in trei locuri diferite (Palermo, Taormina si Catania) si iti pot spune ce poti face pentru a profita la maxim de timpul petrecut pe aceasta insula minunata si atat de bogata cultural, arhitectural, gastronomic, geografic si istoric.

Perioada

Perioada pe care am ales-o pentru a calatori in Sicilia a fost a doua jumatate a lunii aprilie, cand temperaturile ziua trec lejer de 20 de grade. Soare din plin si cer senin, ziua lunga si placuta, numai bine pentru vizitat Sicilia, fara sa simti prea mult impresurarea turistilor sau sa te cuprinda senzatia de toropeala din cauza caldurii.

Zborul si orasele unde am locuit

Am ales un zbor cu Ryanair. Am profitat de oferta Ryanair pentru Sicilia, pentru a ateriza in Palermo si, la intoarcere, sa iau avionul de pe aeroportul din Catania.

Atat pentru Palermo, cat si pentru Catania, am ales o cazare langa gara. O decizie foarte buna, pentru ca am avut de luat trenul dis-de-dimineata, sau sa revin in oras seara, iar proximitatea fata de gara (max. 10 minute de mers pe jos) mi-a usurat accesul si m-am simtit in siguranta.

In Palermo am stat trei nopti, in Taormina o noapte si in Catania trei nopti.

Iti redau mai jos intinerariul pe zile, exact asa cum a fost pentru mine pregatit si documentat in avans (ceea ce a contat enorm), alaturi de recomandari practice.

Palermo

Sicilia se afla in sudul Italiei, chiar la varful cizmei, o insula destul de intinsa, de 160 km2 , pentru care Palermo este capitala acestei regiuni autonome a Italiei.

Ziua 1: Orasul Palermo

O data ce am ajuns pe Aeroportul din Palermo (la o generoasa ora 9 dimineata), am luat autobuzul catre oras. Aeroportul este situat la 35 km fata de oras, cursa cu autobuzul operat de Terravision dureaza o ora si costa 6 eur/pers.

Mi s-a permis sa fac un check-in devreme, ceea ce pentru mine a insemnat sa imi las bagajul in camera si sa ies sa explorez la pas orasul.

Pentru a explora orasul nu a fost nevoie sa folosesc transportul public. Daca te tin picioarele, toate obiectivele de mai jos sunt accesibile din mers, pentru care am folosit harta cu GPS pentru a ma orienta mai bine in teren.

Stradute, piazzete, fantani, palate si biserici

Te va interesa sa strabati via Maquerda de la un capat la celalalt al sau. Abunda de turisti si, pe alocuri, de cafenele cu mesele scoase in strada. Gelatto sau pasticceria, aici este un loc unde sa te opresti si sa iti iei o prima gustare cu specific sicilian. 

Via Maquerda este cea mai populara strada pietonala din Palermo. Marginita de cladiri istorice, bulevardul iti ofera cateva obiective turistice pe care nu poti sa le ratezi.

 

 

Cele trei biserici istorice: Chiesa di Santa Caterina, Chiesa di San Cataldo, Chiesa di Santa Maria dell’Ammiraglio (toate situate foarte aproape de Fontana Pretoria). Le poti vizita pe fiecare cu 2 euro intrarea, sau daca vrei un tur extins pentru zona de chilii ale maicutelor, platesti putin mai mult. 

Hidden gem: Chiesa di Santa Caterina are un shop de pastries preparate de măicuțe. Alege de aici ce iti pofteste cu ochiul si coboara in curtea interioara a manastirii: poposeste pe banca sau direct pe treptele fantanii interioare, pentru a-ti savura desertul. Vei putea observa de aici partea exterioara a cladirii stravechi ce adaposteste chiliile maicutelor.

Admira celebra Fontana Pretoria si frumusetea aparte a statuilor realizate din marmura alba.

 

 

Inevitabil, vei ajunge la Piazza Palermo Quattro Canti, care se traduce literar prin patru colturi, unde fiecare colt al marii intersectii de drumuri este o opera de arta in sine. Merita sa le privesti deopotriva de la distanta si de aproape: fiecare colt este decorat cu fantani si regi spanioli, alaturi de statuia personificata a fiecarui anotimp.

Continua traseul pe Via Maquerda si in aprox. 10 minute vei ajunge la o deschidere mai larga a strazii, care gazduieste Piazza Verdi i Teatro Massimo. Poate nu este prea tarziu pentru tine, insa te poti strecura pe stradutele din spatele Teatrului Massimo, pentru a ajunge la Mercato del Capo: o piata traditionala de peste, fructe, legume si mancare stradala, care isi are punctul culminant de activitate dimineata si in prima parte a zilei.

 

 

Altfel, te poti intoarce pe Via Maquerda si, de la Quatro Canti, sa iti croiesti drum spre Mercato di Ballaro, cu acelasi specific, insa atmosfera aici este una mai intensa: comerciantii, in special vanzatorii de peste proaspat, au traditia de a striga tare pentru a-si promova marfa. Este un spectacol in sine!

Opreste-te sa vizitezi Catedrala din Palermo, pentru care iti recomand sa iti iei un bilet intreg care cuprinde accesul la Palatul Episcopal, Muzeul Diocezei, Cripta si mormintele regale, absida bisericii, tezaurul si camerele subterane. Toate acestea se parcurg usor, insa cel mai mult te va atrage probabil imaginea orasului Palermo si a imprejurimilor, vazute de pe acoperis (acces pe scari prin turnul catedralei).

 

 

Indreapta-te apoi catre Palazzo dei Normanni pentru a vedea curtea interioara, gradinile si, bineinteles, spectaculoasa Capela Palatina. 

Pe una din arterele laterale ale Palazzo dei Normanni vei descoperi Porta Nuova, sub forma unui arc de triumf, datand din 1570 si decorat cu statui maure.

Nu rata sa intri sa vizitezi complexul muzeal Chiesa San Giovanni degli Eremiti, care se afla in apropiere de Palatul Normand.

Seara, sau in oricare din serile petrecute in Palermo, fa-ti cale catre La Vucciria: piata de noapte, cu atmosfera, muzica si multe mese unde poti sa te opresti sa mananci.

Ziua 2: Mondello si Monte Pellegrino

Mondello

La origine un mic sat pescaresc, Mondello este una din frumoasele atractii turistice din apropierea orasului Palermo. Aflat la doar 30 de minute distanta de oras, poti ajunge in Mondello cu autobuzul 806 din Piazza Crispi (va fi nevoie sa verifici orarul de parcurs; bilete iti poti lua de la gara sau direct in autobuz, de la sofer). 

In Mondello, te va incanta sa parcurgi plaja cu nisip galbui si fin, lunga de 1.5km, sa admiri intinderea azurie a apei, poate chiar sa iti intinzi un prosop si sa faci o baie, cat sa te racoresti putin. Pe plaja vei vedea multi tineri: se inoata, se face plaja, sau se joaca volei. Te vei putea opri la una din terasele amenajate pe marginea plajei – de unde vei putea admira profilul Muntelui Pellegrino din apropiere. Sau sa ceri o cafea si sa iei o gustare la una din terasele din piazzetta centrala – kilometrul zero al micutei localitati.

 

 

 

 

Te vei intoarce la timp in Palermo, unde tot din Piazza Crispi vei putea lua linia 812 catre Santuario, Monte Pellegrino (am verificat rutele cu moovitapp.com pentru a evita timpii morti; autobuzele catre aceste destinatii nu sunt intr-atat de frecvente). 

Monte Pellegrino

Monte Pellegrino este musai sa il vizitezi. Este muntele sacru al orasului Palermo, are 700 m altitudine si odinioara, aici au ales sa locuiasca in pesteri calugari pustnici.

Calatoria cu autobuzul pe Monte Pellegrino este o aventura in sine. Doar indemanarea soferilor face ca vehicului mare si greoi sa se strecoare cu usurinta aparentă pe serpentinele care urca spre Santuario.

Coboara la ultima statie de pe traseu, de unde vei urca cateva trepte pentru a ajunge la Santuario di Santa Rosalia, patronul sfant al orasului Palermo. Vei putea vizita aici biserica din interiorul pesterii, unde se spune ca s-ar fi adapostit si trait aici, pana la sfarsitul vietii, Santa Rosalia. Ia-ti aici cateva momente pentru a spune o rugaciune: locul invita la pietate si reculegere. Viziteaza si magazinul sanctuarului, pentru un suvenir care sa te lege de acest loc.

 

 

Santuario are o frumoasa esplanada terasata, unde am ales sa iau o gustare, inainte de a alege sa fac pe jos drumul de intoarcere spre oras. Am primit aceasta recomandare de la gazda mea, un sicilian pensionar, cu care m-am inteles de minune in limba franceza (in trecut, se studia la scoala spaniola si franceza).

Este cu siguranta cea mai buna alegere pe care am facut-o, de a cobora pe jos de pe Monte Pellegrino: traseul este marcat si amenajat si este de o frumusete aparte. 

 

 

 

Incheie ziua cu o plimbare lunga pe faleza amenajata la malul marii si admira uriasa pictura murala care ii infatiseaza pe renumitii magistrati italieni Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, ucisi prin atentate cu bomba in anul 1992 de catre mafia. Cauta in zona falezei sa vezi si Porta Felice, cu detalii artistice in stil baroc si renascentist, despre care se stie ca a fost in trecut intrarea in oras dinspre mare, pe strada care astazi poarta denumirea de Via Vittorio Emanuele.

 

 

Ziua 3: Monreale si Cefalu

Monreale

Cu biletele de autobuz in buzunar (nu stiam ca vor putea fi cumparate si de la sofer/controlor la urcare), m-am infiintat dimineata la ora 8 in statie pentru a lua autobuzul spre Monreale. Aveam temerea ca mai tarziu se va aglomera cursa, fiind una din cele mai populare destinatii din apropierea Palermo. In plus, cursele cu autobuzul catre Monreale sunt programate la aprox. o ora distanta si mi-am dorit sa am toata ziua inainte.

Monreale este un mic oras istoric situat pe culmea lui Monte Caputo, de unde, privind spre vale, poti vedea livezile fertile cu portocali, maslini si migdali. Mai in departare, orasul Palermo, portul si marea.

Monreale are propria sa arhiepiscopie si gazduieste Catedrala Monreale, o catedrala istorica normandă-bizantină, inscrisa in Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

 

 

Tip: Daca vei ajunge aici, vei putea observa o coada lunga pentru intrarea in Catedrala. Poate fi intimidanta la prima vedere, mai ales ca este inca dimineata. Nu te aseza in capatul cozii, pentru ca sunt turistii veniti cu autocarele. Eu mi-am facut loc in fata, am spus ca nu fac parte din grupurile organizate de turisti, si mi-a fost oferit imediat biletul de intrare.

Iti pot recomanda sa iei biletul integral, care include vizitarea catedralei, accesul in Il Duomo (turn), vizitarea capelelor, mormintele regale si, bineinteles, muzeul. Pentru final, pastreaza vizitarea gradinilor. Catedrala este o minunatie! Va merita din plin timpul sa o descoperi. Adaposteste multe secrete, unele dintre ele iti vor putea fi dezvaluite.

 

 

 

 

Tip: In acest sens, mai am o recomandare pentru tine. Cand am vizitat eu, interiorul amplu al catedralei devenise destul de plin de turisti, incat am putut urmari ceea ce spune unul dintre ghizi: explicarea picturilor care compun bolta catedralei (e un simbolism aparte redat aici). Poti prinde si tu cateva detalii interesante, si deopotriva sa iti continui vizitarea in ritmul tau.

Continua cu vizitarea micului oras Monreale: cladiri vechi, stradute pietruite si inguste, terase micute unde te poti opri sa mananci ceva usor.

 

Cefalu

Pentru a doua parte a zilei, am ales sa vizitez Cefalu si Catedrala din Cefalu, si aceasta de origine normandă-bizantină, inscrisa in Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

 

Cefalu este la o distanta de 50 de minute cu trenul din Palermo Centrale. 

Orasul medieval este o bijuterie,marginit de mare si strajuit de o stanca uriasa de 270 m inaltime, ce pastreaza pana astazi vestigiile templului inchinat zeitei Diana. Impresionanta catedrala vine in contrast cu cladirile si strazile inguste ale orasului. 

Pentru a prinde putere, opreste-te sa mananci din specialitatile locale. Eu am incercat arancine, insa ai multe alte optiuni de street food cu specific local: pizza, pasta, pani cunzatu, si deserturile precum: sfincioni sau Cannolo siciliano.

 

 

Viziteaza catedrala si urca in turn (Il Duomo) pentru o privire de ansamblu asupra imprejurimilor. In biletul de intrare la catedrala, am avut inclusa si vizitarea unei case muzeu, Osterio Magno, care datează din perioada romana si se crede ca a fost resedinta regelui normand Roger al II-lea.

 

 

 

 

Continua si exploreaza in voie orasul medieval, cu alei inguste si case vechi renovate, cu vitrine atractive. 

Alege sa te plimbi pe promenada lunga si insorita de la malul marii si opreste-te la una din terasele cu vedere catre mare, pentru o cafea si un gelato siciliano. Admira peisajul, trecatorii…aici timpul se opreste in loc.

 

 

Dinspre capatul promenadei, alege sa te intorci spre oras, direct pe malul marii, pasind agale pe nisip. Vei putea experimenta aici unul din cele mai frumoase apusuri de soare. Sa iti iei ramas bun de la Cefalu va fi dificil: mai ramai ceva timp pe una din bancile de pe zidul care se intinde lung in mare, cu o vedere spectaculoasa spre cladirile din Cefalu, scaldate in ultimele raze ale soarelui.

 

 

Ziua 4: Taormina

Taormina este un oras de poveste, urcat sus in munte. 

Vei cobora din tren la statia Taormina-Giardini. Aici, nimic nu te pregateste pentru ceea ce urmeaza sa intalnesti: un oras de munte vibrant, cu o arhitectura colorata, plin de turisti, terase si magazine cu obiecte de artizanat. 

 

 

Drumul de la mare pana sus, in oras, este destul de anevoios, prafuit si arid. Ma avantajeaza faptul ca tot bagajul meu de calatorie este un rucsac cu dimensiuni modeste. Am vazut insa, pe drumul acesta abrupt de acces, doua fete care rostogoleau cu dificultate un geamantan urias. Am trecut mai departe, mai usoara, si mai recunoscatoare. 

Tip: Nu va fi nevoie sa te ingrijorezi de dificultatea accesului in oras. De undeva, de langa gara Taormina-Giardini, vei putea lua un autobuz care te aduce in Taormina si care circula la intervale regulate. Insa, daca iti vei permite, imi pastrez recomandarea de a urca spre Taormina pe drumul vechi.

Sunt decizii minunate, care se disting dintre alte decizii minunate pe care le poti lua. Una dintre ele a fost sa raman pentru o noapte in Taormina. Am fost primita in casa unei localnice, o doamna in varsta, inca destul de iute si capabila, fosta sotie de cadru militar (dupa cum aveam sa vad din pozele de familie expuse in salon). Am primit o camera single, decorata cu atentie si gust, toata casa luna de curatenie si ordine. Si micul dejun servit in salon. Pentru mine a fost uimitor cat de repede m-am acomodat cu limba italiana, incat am putut purta cateva discutii de novice cu gazda mea. 

In Taormina nu te mai poti satura sa ii strabati aleile, in special aleea principala, Corso Umberto, care te duce dintr-un capat in celalalt al micului oras de munte. 

 

 

 

Opreste-te in Piazza IX Aprile, pentru o vedere spectaculoasa catre mare dinspre Belvedere di Taormina

 

 

 

Viziteaza Chiesa di San Giuseppe, fa-ti poza la Torre dell’Orologio e Porta di mezzo si continua pe Corso Umberto pana la Piazza Duomo si Fontana di Piazza Duomo. Ia-ti o inghetata si savureaz-o pe treptele fantanii, privind catre calatori, incercand sa surprinzi momentul, atmosfera specifica a locului. Alaturi, vei vedea o constructie veche din caramida (aparent cu fatada nerenovata). Este renumita Duomo di Taormina: intra si viziteaz-o. 

 

 

 

 

Continua-ti plimbarea si vei ajunge la Porta Catania, una din vechile porti, in forma arcuita, de intrare in oras. 

De aici, mai ai un pas pana la un mic parc cu banci, unde te vei intalni pentru prima oara cu Muntele Etna fumegand. Ia-ti cateva momente aici sa il admiri, din departare.

Intoarce-te pe Corso Umberto si continua-ti explorarea cu traseul catre Chiesa Madonna della Rocca. Amenajat cu lespezi din piatra, in trepte, si locuri de popas pentru belvedere, il vei parcurge in aproximativ jumatate de ora. Sus, in stanca, vei afla o biserica micuta, bine ingrijita. Opreste-te aici pentru un moment de reculegere. De pe balconul stancos al varfului de deal ce gazuieste biserica in stanca, admira orasul intins sub picioarele tale, si marea.

 

 

Ziua 5: Catania

Mai am timp dimineata, dupa micul dejun servit la gazda mea (sunt singurul ei oaspete), sa fac o ultima plimbare, de ramas bun, in Taormina. Inchei cu vizitarea gradinii botanice, un parc umbros, frumos amenajat.

Ma indrept spre gara, tot pe drumul Golgotei, in jos, sa iau trenul spre Catania.

Am avut o oprire, de aproximativ o ora, in Messina, orasul-port cel mai estic al insulei, de unde poti intrezari linia continentului. Am avut ocazia sa ma plimb putin in Messina, de unde am luat al doilea tren, spre destinatia mea finala.

In Catania, am ales si de data aceasta o cazare foarte aproape de gara (sub 10 minute). Voi fi aici pentru alte 3 nopti si ma asteapta una din cele mai inedite excursii: vizitarea Vulcanului Etna.

Catania este…altfel, fata de restul oraselor pe care le-am vizitat in Sicilia. Mai prafuita, mai inghesuita, mai murdara (si nu de la praful vulcanic, deosebit de roditor pentru culturi, de altfel).

Catania este al doilea cel mai mare oras al Sicilei. In Catania se vorbeste cu precadere Catanese. Aici, am avut dificultatea de a intelege ce vorbesc localnicii, inclusiv eticheta unor produse alimentare. 

Sunt multe obiective in Catania, pe care le poti face la pas, ca o plimbare lunga si atractiva, pastrand mereu vie curiozitatea descoperirii.

 

 

Te vei indrepta pe via Etnea pentru a lua pulsul orasului, cea mai populara strada, deopotriva pentru turisti si localnici. Afli aici nenumarate restaurante si terase unde sa te opresti sa mananci, cum am facut si eu. Via Etnea este in mare parte pietonala, cu accesul auto permis doar pentru transportul public si, probabil, cateva taxiuri.

Cauta umbra si racoarea cu o oprire la Villa/Chiosco Bellini si viziteaza gradina publica. 

 

 

Intreapta-te spre Castelul Ursino, ce dateaza inca din secolul XIII. Vei afla aici o colectie vasta de arhitectura si vestigii antice, o imersare in istoria vechilor timpuri. 

 

 

In apropierea Castelului Ursino, incearca sa descoperi renumita piata de peste, la Pescheria di Catania. Pentru cea mai deplina experienta, viziteaza piata in prima jumatate a zilei. 

 

 

Tot in apropiere, vei afla Basilica Cattedrale di Sant’Agata, catedrala simbol a orasului Catania, ridicata in cinstea patronului orasului, Sfanta Agata. Aici vei afla si mormantul renumitului compozitor italian, Vincenzo Bellini.

 

 

Incheie ziua in zona renumitei Piazza dell’Universita, aflata la capatul sudic al Via Etnea. Aceasta piata este ingradita de doua palate magnifice, asezate fata in fata: Palazzo dell’Universita, care gazduieste vechea universitate si Palazzo San Giuliano. Ambele palate au fatade decorate artistic si curti interioare frumoase, nu ezita sa intri la universitate pentru a le admira. 

Ziua 6: Etna

O data ce ai ajuns in Catania, nu ai cum rata ocazia unica de a vizita Etna.

Eu am ales o excursie pre-platita, mai lunga ca durata, pentru ca intinerariul anunta accesul pe carari putin umblate.

Tip: Cei cu care am vizitat Etna ii afli aici: ne-au oferit accesul cu masini mini-van pana la poalele muntelui, ne-au insotit 3 ghizi calificati si un caine de talie mica (si el, parte din staff), si ne-au oferit echipament adecvat pentru munte (incaltari, bete de trekking, geci pentru vant).

Excursia pentru Etna a ocupat cam toata ziua: ne-am dat intalnire la ora 9 (pana in 20 de tineri in forma si bine echipati, din diverse parti ale lumii), si am revenit in civilizatie undeva cu ora 17.

 

 

 

Iarasi, una din cele mai bune alegeri pe care le-am putut face, datorita specificului excursiei – Mount Etna Hike Advanced Tour – si calitatii organizarii, cu numeroase opriri strategice pe traseu, acompaniate de explicatiile oferite de ghizi. Nota 10+

 

 

Seara, dupa ce ne-am dat praful vulcanic jos de pe noi, ne-am reunit, o parte din grup, la o sangria, in centrul istoric al orasului, pe via Crociferi, pentru a ne continua socializarea.

Ziua 7: Catania (si Siracuza)

Aici, a fost primul moment al intregii vacante in care am simtit, din plin, bogatia de experiente pe care le-am adunat in doar cateva zile. Tot ce acumulasem pe lista, ca itinerariu si obiective, chiar in plus fata de acestea, fusesera realizate.

Deopotriva, o oboseala fizica incepea sa isi faca prezenta (mersesem in fiecare zi peste 20 km). 

Ce as fi putut face in aceasta zi, si nu am facut – pur si simplu nu l-am trecut in intinerariu, si nici spontan, la fata locului, nu mi-am dat seama – a fost sa merg cu trenul sa vizitez Siracuza.

Siracuza se afla la doar o ora distanta cu trenul de Catania. Este un oras istoric, cunoscut pentru ruinele sale antice, Parcul si Muzeul Arheologic, Amfiteatrul Roman, vechiul Teatru Grec si, bineinteles, arhitectura locala, specificul prezent al orasului.

In consecinta, fara un obiectiv precis si avand toata ziua inainte, am ales sa ma indrept spre plaja.

Fie ca alegi pentru prima parte sau a doua parte a zilei, indreapta-te spre plaja lunga si cu nisip fin, amestecata cu praf vulcanic, Spiaggia di Catania. La dus, am mers pe jos, ceea ce nu iti recomand in mod deosebit, pentru ca vei trece prin cateva cartiere mai murdare si nu am gasit nimic atractiv aici, dimpotriva. Pentru intoarcere, evident am ales sa iau autobuzul, pentru care am asteptat destul de mult in statie, alaturi de alti cativa turisti.

Plaja Spiaggia di Catania este lunga si lata, populata cu multe grupuri de tineri si familii venite pentru a se relaxa si plimba pe malul marii. 

 

 

Revenita in oras, m-am indreptat spre via Crociferi, renumita pentru bisericile pe care le gazduieste: Chiesa di San Francesco (pentru a-i admira si uriasul candelabru), Chiesa di San Benedetto (despre care se spune ca a fost inaltata in doar o singura noapte), Chiesa di San Benedetto (dedicata Sfantului Benedict), Chiesa di San Giuliano si Chiesa di San Nicolo all’ Arena (a carei constructie a ramas nefinalizata, de altfel, nu cea mai atractiva). Pe Via Crociferi nu rata fosta Manastire Benedictina San Nicolò l’Arena, care acum este parte a Universitatii (se poate vizita gratuit sau cu ghid).

 

 

Alege sa parcurgi via Etnea pana in capatul sau nordic, care se termina cu Parco Gioeni si o esplanada situata la inaltime, cu belvedere spre Catania, zona portuara si mare.

Alege sa inchei ziua in orice mod iti doresti tu. Opreste-te la o terasa, mananca ceva local, bea o sangria.

Ziua 8 – intoarcerea spre casa

Fiind aproape de gara si de centrul nodal al transportului public local, am luat autobuzul spre aeroport (este un autobuz special care face curse catre si dinspre aeroport).

Inchei cu bine aceasta vacanta, in plus, recunoscatoare pentru ca vulcanul activ Etna a stat linistit si nu a perturbat orarul zborurilor. In continuare, nu am cum sa nu remarc contrastul amplu intre modul mai ordonat, organizat si civilizat pe care l-am intalnit in Palermo, si … la o oarecare extrema, ceea ce am intalnit in Catania. Si aceasta, o experienta in sine.

Iti multumesc pentru ca m-ai insotit in aceasta vacanta solo traveler in Sicilia. Sper sa te inspire in alegerea destinatiilor tale de vacanta. Daca ai sugestii sau intrebari pentru mine, nu ezita sa imi scrii.

 


Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.

Lasati un comentariu