Cauti o alternativa vegana la maioneza clasica? Afla-mi reteta de maioneza vegana, cu seminte de floarea soarelui, pentru o alegere mai sanatoasa si plina de energie!
Salata de legume cu maioneza vegana
Cum aleg…ce mananc?
M-a intrebat recent o colega de la birou cum prepar maioneza vegana. Reteta este destul de simpla si in plus aduce beneficii sanatatii si starii de energie. Regula dupa care ma orientez atunci cand aleg meniul intr-un restaurant si mai ales atunci cand imi gatesc acasa, este data de raspunsul la intrebarea: ce altceva pot obtine bun pentru corpul meu in afara de stoparea senzatiei de foame?
Raspunsul imi este dat de aportul de energie pe care il obtin prin ceea ce aleg sa mananc. Stiu ca pentru a-mi sustine energia corpului cat si tonusul mental, alimentatia are un rol aparte. De aceea am in vedere ce mananc in functie de momentul zilei (dimineata, pranz, seara), de compatibilitatile alimentare, de complexitatea redusa a preparatului culinar (putine ingrediente si incadrate preferabil in max. trei categorii de baza alimentare), de modul termic de preparare si bineinteles de propriile placeri si senzatii gustative.
Beneficiile semintelor de floarea soarelui pentru sanatate
Pentru maioneza vegana, ingredientul de baza este dat de semintele de floarea soarelui. Pe langa beneficiile general recunoscute ale oleaginoaselor, semintele de floarea soarelui au proprietatea de a fi cel mai usor absorbite de organism (ceea ce inseamna consum de energie redus pentru digestie) si totodata sunt o sursa exceptionala de sanatate si energie. Consumul de seminte crude de floarea soarelui sustine eficient organismul din punct de vedere biochimic (accelereaza metabolismul) si ne pastreaza calmi. Pentru mine sunt gustarea ideala atunci cand urc pe munte sau in general, atunci cand am nevoie de un surplus de energie inaintea unei activitati fizice solicitante.
Sper ca reteta urmatoare sa te inspire spre a face alegeri mai sanatoase!
Reteta pentru maioneza vegana
Lista ingrediente:
– 150 g seminte de floarea soarelui care se pun la inmuiat peste noapte sau pentru 8 ore
– 2 linguri de mustar, preferabil din ingrediente de provenienta bio. Daca preferi satisfactia provocarilor, pasta de mustar o poti prepara si acasa, folosindu-te de: faina de mustar (2 lingurite) sau seminte de mustar rasnite, o lingura de ulei, zeama de la jumatate de lamaie, un varf de cutit de turmenic si sare, 2 lingurite de seminte de psyllium si, dupa cum se leaga compozitia la blender (asteptand aprox. 10 minute datorita semintelor de psyllium), se mai adauga 4-5 linguri de apa.
– Suc de la o lamaie
– 1 lingurita de turmenic pudra
– ½ lingurita sare de mare sau de roca
– 1 lingura ulei de masline
– Apa pentru a se blendui bine
Mixez toate ingredientele folosind un blender de mare putere (800-1000w), adaugand si putina apa la inceput. Daca mai trebuie apa, adaug pana cand compozitia devine o pasta cremoasa.
Reteta pentru salata de legume cu maioneza vegana
Lista ingrediente:
– 4 cartofi de marime medie
– 1 radacina de telina mica
– 1 radacina de pastarnac mica
– 2 morcovi de marime medie
– 150g mazare proaspata (sau congelata)
– 4-5 castraveti murati in saramura
– Optional, 1 gogosar murat in otet
– Maioneza vegana, preparata dupa reteta data mai sus
Cartofii, telina, pastarnacul si morcovii ii fierb separat impreuna cu o ceapa, in apa cat sa le cuprinda. Mazarea o fierb separat. Scot legumele din apa (ceapa o dau deoparte) si le las sa se scurga. Legumele fierte le tai marunt (exceptie mazarea) impreuna cu gogosarul si castravetii murati.
La incorporare, folosesc aproximativ jumatate din maioneza rezultata amestecand-o usor cu legumele taiate marunt. Asez compozitia rezultata in castronele dupa care nivelez la suprafata si acoper cu restul de maioneza. Ornez dupa inspiratie.
Tu ce variante de adaptare a retetelor clasice ai descoperit? Scrie-mi pe contact@ivaz.ro si spune-mi cum ti-a iesit reteta de salata de legume cu maioneza vegana.
Ciprian Zaharia
Interesant…mustar nu cred ca am timp, dar salata suna bine ca alternativa la salata beof.
Sorina M.
Chiar cautam o alternativa la maioneza clasica si in plus este mult mai ieftina decat restul retetelor vegane de maioneza pe care le-am gasit pana acum.Multumesc!
Mirela Ivaz
Da, e gustoasa tare 🙂
Iar cu mustarul, stii ca ai o alternativa home made la cel din comert
Mirela Ivaz
Buna Sorina. Da, se face usor si este gustoasa. Ce iti recomand, este sa ai un blender de mare putere sa faramiteze bine semintele de floarea soarelui.
Cu drag! Succes si sa-mi spui cum ti-a iesit. Imi poti scrie aici sau pe contact@ivaz.ro. Sarbatori cu bine iti urez!