Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
Imediat cum trec de poarta de debarcare a Aeroportului International Tribhuvan din Kathmandu, ma întâmpină un miros suav de bețișoare parfumate. Ma apropii de ghișeul de eliberare a vizelor și îmi dau seama ca tocmai am cules prima impresie din Nepal.
Urmeaza-ma in calatorie, printre temple, pe stradutele stramte si aglomerate, in adancimile istoriei, printre localnici!

Kathmandu: Haos in aparenta, Misticism in esenta

Miros de bețișoare parfumate. O mica statuie a lui Buddha se odihnește pe un postament din lemn sculptat. Rama groasa, delicat ornamentata în lemn, încadrează oglinzile ample care “îmbracă” stâlpii de susținere ai clădirii. Călcătură pașilor se afunda în mocheta cu motive simple care acoperă întreaga sala. Căsuțele din lemn unde sunt verificate actele de călătorie. Ascut auzul, încât îmi pare ca prind sunetul legănat al unei melodii nepaleze. De fapt, acesta suna doar în capul meu, pentru a completa întregul decor, desprins parca din alta lume.

Dar stai! Sunt deja intr-o ALTA LUME!

  >> Cartierul Thamel

Traversând orașul de la aeroport către cartierul Thamel, recunosc cumva familiaritatea locurilor: condusul ușor smucit al mașinii pe partea stângă, șoseaua cu denivelări pe care își fac loc laolaltă mașini, camioane și autobuze, scutere ce cară și cate patru persoane deodată (părintii și doi copii), ricșe, biciclete, localnicii într-o margine de trotuar adunați în grupuri mici, femeile ce poarta aproape invariabil kurta. Zăresc, de asemenea, turiștii străini, spre deosebire de Kannur, în India, și de data aceasta ma încearcă un sentiment mai de confort, mai de siguranță.
Stau pentru trei nopți in Kathmandu. Este oarecum locația de tranzit, pentru a merge la Kopan Monastery și mai apoi, pe Langtang Valley. Cu toate acestea, am parte de timp îndestulător pentru a vizita zona centrala a orașului și a ma târgui cu negustorii pentru suveniruri.

Cartierul Thamel

Stau în Thamel, cartierul turiștilor, din abundenta încărcat cu magazine, restaurante, locuri de cazare. Aici am parte totodată de specificul locului: temple hindu și budiste, clădiri vechi cu fațada frumos ornamentata în lemn, piețe locale, etc.

>> Vegetable Thali @ Travellers Restaurant in Thamel

 
Centrul orașului Kathmandu este încă scufundat în liniște la primele ore ale dimineții. Negustorii își deschid abia spre orele 9 tarabele cu mărfuri, primenind cu grija spațiul dimprejur: curata praful și lasă bețișoare parfumate sa ardă la intrarea în micile magazine, pentru purificare și belșug, iar mirosul lor aromat contrastează cu mizeria străzilor îmbâcsite de praf.

Machha Pokhari (spre periferia Kathmandu)

Nu același lucru se întâmplă la periferie. Aici forfota este deja în toi la ora 6, localnicii mișunând care-incotr-o.

​>> Machha Pokhari, ora 6:30 (spre periferia Kathmandu)

O lume pestriță ce te înconjoară, din care tu însuți faci parte. Si, dintr-odată, realizezi ca exista o ordine, o așezare în toate. Doar ca mai întâi ai nevoie sa te rupi de reperele de acasă și sa lași spiritul orașului Kathmandu sa te reconstruiască încet, încet.

Cu cat intri mai mult în zi, cu atât te împresoară mai mult zumzetul străzii, sunetul ascuțit al claxoanelor, simți praful în mii de particule cum îți inunda nările și se așează pe haine, îți miroase încă a bețișoare parfumate și ochii…ochii sunt roata împrejur, sa cuprinzi cat mai mult din aceste minunății ale unei lumi încă bine tăinuită.

Marele templu budist, Shree Ghah Gumba

Poți traversa complet neștiutor strada din care se revarsă un gang intr-o parte a drumului. Nu știu cărui fapt datorez inspirația de a-mi îndrepta ochii in acea direcție si de a nu fi atrasa de vreun eveniment pe cealaltă parte a drumului. Curiozitatea de a cerceta cotloanele ma împinge sa pășesc prin gang, de unde deja ma întâmpină deschiderea unei piețe și ochii ințelepciunii lui Buddha privindu-ma. Este vorba de Shree Ghah Gumba, unde alături de marele templu budist și stupa centrala înconjurată cu statui si elemente simbolice budiste, își afla locul intru venerație și un mic templu hindu.

>>Gumba (sala de meditatie buddhista), in interior

Durbar Square din Kathmandu

Obișnuiește-te sa întâlnești la tot pasul manifestări ale religiei budiste și hindu, una lângă cealaltă, în armonie și în venerație.


Nepal este din 2008 republica democrata, asta după ce secole întregi a fost condusa de regi. Durbar Square din Kathmandu este de fapt reședința Palatului Regal, unde regii erau odinioară încoronați și trăiau alături de familie și suita regala. Clădirile din marele Palat Regal sunt grav avariate în urma cutremurului din aprilie 2015, acum fiind în proces de reconstrucție si renovare, lucrări finanțate de statul chinez.


Raman în admirație în fata măiestriei cu care sunt lucrate fațadele clădirilor, etajele încă ramase în picioare, precum si acoperișurile, îmbrăcate in lemn sculptat cu migala.


Ajung in Durbar Square la primele ore ale dimineții, așteptându-ma ca peste zi sa se aglomereze, ceea ce se si întâmplă cu fiecare minut ce trece.  Durbar Square este intens traversat de localnici, fie pe jos, fie cu scuterul sau chiar cu mașina. Ma strânge un pic inima pentru ca piața nu este mai serios delimitata ca zona protejata. Ca străin, plătesc 1000 rupii (echivalent 10 USD) pentru intrare, piața fiind păzită de polițiști în principalele artere de acces dinspre oraș.Multe dintre clădiri stau sprijinite în stâlpi de susținere, aflându-se într-un echilibru precar. Din același motiv, muzeul este închis pentru vizitare.Trec printre vânzători a căror magazine și tarabe se afla chiar în parterele clădirilor, de-ți pare ca sunt acolo de când lumea, una cu pereții cei vechi, mâzgăliți și roși de carii.


Observ liniștea, acest fel senin si calm de a fi, care pare sa cuprindă atât oamenii, cat și animalele. Toți căinii pe care ii întâlnesc în cale sunt vopsiți cu rosu în frunte, inclusiv vițelul care arata de parca ar fi fost hipnotizat.

Cumparaturi in Thamel

Rezerv o jumatate de zi pentru suveniruri. Thamel este locația cea mai potrivita, ai din plin de unde alege: șalvari, cămăși, rucsacuri din cânepă, fete de perna și cuverturi frumos ornamentate cu motive tradiționale, șaluri și eșarfe, statuete, mandala pictate cu migala, boluri tibetane, cărți, etc. Preturile se negociază, o experienta în sinea sa, pe care te invit sa o explorezi!


Îți doresc ca ceea ce afli aici sa îți inspire deciziile și sa îți deschidă pofta pentru o alta parte a lumii, una care este încă profund ancorata în misticism, spiritualitate, tradiție, cultura, cuprinsa cu simplitatea traiului și bucuria lucrurilor mărunte.


Daca iti place ce citesti aici, lasa-i si pe ceilalti sa afle, cu un Share.

Inscrie-te cu adresa de email pe www.ivaz.ro si primesti pe email urmatoarele povestiri din calatorie, insotite de poze si filmari.

Impartaseste-mi din modul in care aceasta experienta de calatorie se reflecta in viata ta acum si scrie-mi in sectiunea de Comment sau pe contact@ivaz.ro

Namaste!

Mirela Ivaz


 CITESTE si:

[VIDEO] Kathmandu: Haos in aparenta, Misticism in esenta. Dă drumul la sonor, așează-te confortabil, PLAY!
NEPAL: de la 1400m la 5000m altitudine. De la Idee la Manifestare. Este un sumar al pregătirilor care m-au dus spre aceasta destinație, detalii ale traseului și ale diferitelor etape de călătorie, etc.

Lasati un comentariu