La trecerea dintre sezoane, corpul tau devine vulnerabil la schimbarile naturii. Afla cum poti combate efectele asteniei de sezon, cat si problemele de digestie sau de respiratie, intarindu-ti imunitatea, aceasta bariera naturala de aparare a organismului. Pentru ca tu sa te bucuri cat mai mult de fiecare anotimp!
Intareste imunitatea organismului prin Yoga
Primavara se instaleaza cu verdeturi proaspete, temperaturi in crestere, marirea duratei zilei si a cantitatii de lumina. Si desi sufletul tresare de bucurie la semnele sosirii primaverii, cei mai multi dintre noi trec anevoie prin efectele asteniei de primavara: stare de apatie, dureri de cap, nervozitate, epuizare fizica, dificultate in concentrare, stare emotionala rapid schimbatoare, etc.
Organismul depune efort pentru adaptarea la noile conditii de mediu, incat sistemul imunitar este afectat si devii astfel mai expus actiunii agentilor patogeni. Nu degeaba in perioada aceasta intre lunile martie si mai apar virozele, se declanseaza alergiile si sinuzitele, dar si gastritele. Pentru ca nu ii poti evita pe toti cei care stranuta sau tusesc si nu poti controla intotdeauna nivelul de stres emotional, poti cu siguranta sa iti intaresti sistemul natural de aparare.
Una din modalitatile naturale pentru stimularea imunitatii este Yoga. Acest beneficiu al practicarii Yoga este, de asemenea, atestat si sustinut de catre cercetatorii in stiinta medicala moderna. De exemplu, acest studiu vine sa confirme faptul ca Yoga detine, probabil, una dintre cele mai eficiente si testate in timp modalitati de activare a imunitatii pe cale naturala.
Secventa de practica Yoga pentru intarirea imunitatii
Lasa-te ghidat intr-o secventa de practica yoga pentru intarirea sistemul imunitar, vitalizarea trupului si relaxare mentala. Integreaz-o alaturi de celelalte remedii recomandate si lasa-te sa te bucuri cat mai mult de fiecare anotimp.
Iata tot ceea ce ai nevoie:
- un spatiu personal linistit, inchis, aerisit,
- o salteluta de yoga sau ceva asemanator (o patura sau un covoras pe care sa il intinzi pe jos),
- yoga props sau la fel de bine, un prosop mare de baie sau o paturica, pliat/a sau rulat/a.
- poti apela si la sprijinul uleiurilor esentiale, folosind o lampa de aromoterapie. Pentru aceasta tematica iti recomand un amestec tonic, revigorant, stimulator, decongestiv format din ulei esential de rozmarin (2 picaturi) si ulei esential de portocale (1 picatura) amestecate in apa.
Nota nr.1. Pentru fiecare postura (asana) am indicat un timp de practicare. In cazul in care asana iti devine prea solicitanta, revino din postura, odihneste-te pentru cateva respiratii si reia-o, daca te simti confortabil mai departe.
Nota nr. 2. Este important sa parcurgi secventa yoga in ordinea in care sunt enumerate mai jos posturile sau pasii de practica.
Nota nr. 3. In timpul executiei fiecarei asana, mentine atentia asupra zonelor din corp activate prin postura, surprinde senzatiile sau trairile pe care asana ti le genereaza, observa-ti propria respiratie si modificarile acesteia. Adopta si mentine pe toata durata practicii o atitudine de interiorizare, de observare detasata a ceea ce este.
Nota nr. 4. Secventa de asana descrisa mai jos nu are contraindicatii pentru o persoana clinic sanatoasa. Consulta un medic specialist sau un instructor yoga avizat pentru recomandari privind protejarea starii tale de sanatate.
1. Meditatie, Rugaciune (10 minute)
O data spatiul amenajat, ia-ti o pozitie confortabila si acorda-ti cateva minute pentru a te elibera mental de griji si probleme, concentrandu-te asupra aducerii unei stari de liniste si calm. Poti spune o rugaciune de multumire sau recunostinta, iti poti stabili o intentie, scopul pentru care dedici acest timp al tau personal.
2. Balasana sau Postura Copilului (4 minute)
Tehnica de executie. Din sprijin pe genunchi si tibii, lasa trunchiul in jos catre salteluta; coboara fesele cat mai aproape de calcaie. In postura, mentine bratele active, intinse in fata.
Beneficii. Balasana produce o descongestionare a zonei pieptului si ajuta la construirea unui sistem imunitar mai puternic.
Intareste echilibrul energetic al plamanilor. Daca energia plamanilor este deficitara apar dezechilibre in intregul corp, manifestate sub forma de astm, bronsite, stranut, tuse, diverse boli respiratorii, eruptii cutanate, dureri reumatice si de coloana.
In Balasana, capul este mai jos decat inima, incat primesti mai mult sange in zona fetei si se produce o irigare mai ampla a creierului.
In plus, Balasana intinde si relaxeaza zona inferioara a spatelui, maseaza si tonifica organele abdominale, stimuleaza procesele de digestie si eliminare.
3. Bhujangasana sau Postura Cobrei (3 minute)
Tehnica de executie. Din culcat pe abdomen, aseaza antebratele pe langa corp. Impinge in brate si ridica trunchiul, ramanand cu sprijin in coate si pe antebrate. Ajusteaza pozitia bratelor incat acestea sa fie paralele si coatele pozitionate sub umeri. Privirea este inainte sau orientata in sus, cu capul usor dat pe spate. Scoate capul dintre umeri, impingand crestetul capului in sus, catre cer. Mentine zona inferioara a corpului relaxata. Aceasta este Postura Sfinxului.
Pentru Bhujangasana sau Postura Cobrei, din culcat pe abdomen, aseaza palmele in podea langa si la nivelul umerilor. Sprijina in brate si ridica trunchiul de la podea. Privirea este inainte sau orientata in sus, cu capul usor dat pe spate daca iti permite zona cervicala. Scoate capul dintre umeri, impingand crestetul capului in sus, catre cer. Trage de omoplati apropiindu-i si impinge usor pieptul inainte. Mentine zona inferioara a corpului relaxata si zona bazinului (de la buric in jos) in contact cu podeaua.
Beneficii. Atat Sfinxul cat si Postura Cobrei stimuleaza timusului, organ situat in spatele sternului, responsabil pentru cresterea si dezvoltarea limfocitelor T cu roluri esentiale in cadrul sistemului imunitar (ajuta la crearea de anticorpi si la eliminarea celulelor infectate viral sau pe cele canceroase).
Postura Cobrei actioneaza asupra glandelor suprarenale, regularizand nivelul adrenalinei si cortizolului in corp. Normalizarea functionarii glandelor suprarenale este necesara corpului pentru a lupta contra stresului si infectiilor, eliberarea de sentimente de frica, furie, vina, depresie, anxietate.
Postura Cobrei ofera o senzatie de revitalizare si un plus de energie dupa o zi in care am stat mult timp aplecati la birou.
4. Dhanurasana sau Postura Cosuletului (3 minute)
Tehnica de executie. Din culcat pe abdomen, flexeaza genunchii aducand calcaiele catre fese. Prinde gleznele cu palmele. Ridica genunchii din podea si in acelasi timp ridica zona superioara a trunchiului. Lasa bratele inactive, atat cat sa mentina prinderea gleznelor. Privirea este catre inainte.
Beneficii. Exercitand presiune asupra zonei abdomenului, sistemul digestiv devine mai fortifiat si mai sanatos prin activarea circulatiei sangvine la nivelul organelor abdominale. Cum sistemul digestiv abunda de limfocite, acele celule albe care lupta cu intrusii, cu rol in secretia anticorpilor, Dhanurasana contribuie la cresterea imunitatii si imbunatatirea starii generale de sanatate.
5. Balasana sau Postura Copilului (4 minute)
Odihneste-te in Balasana pentru urmatoarele 2-4 minute, constientizand detasat emotiile sau trairile pe care le ai, senzatiile pe care corpul fizic ti le transmite.
6. Paschimottanasana sau Postura din sezut cu aplecare inainte (4 minute)
Tehnica de executie. Din sezut, cu picioarele intinse si apropiate, lasa truchiul sa coboare usor spre inainte. Lasa capul si gatul sa atarne libere. Abdomenul este moale, relaxat. Cuprinde cu palmele gambele, gleznele sau dosul talpilor.
Beneficii. Asana faciliteza o foarte buna circulatie a sangelui in intregul corp, favorizand mai ales zona pelviana a coloanei vertebrale, cu actiune binefacatoare asupra organelor din cavitatea abdominala.
Circulatia limfatica, principala arma naturala a corpului de lupta impotriva infectiilor, este normalizata, iar inima este benefic masata.
7. Gomukhasana (4 minute, pe fiecare picior)
Tehnica de executie. Din sezut, cu picioarele intinse in fata, indoaie genunchii si aseaza talpile pe podea. Trece piciorul stang pe sub dreptul si aseaza pe podea lateralul exterior al piciorului stang, cu calcaiul apropiat de coapsa opusa si talpa orientate catre exterior spate. Aseaza piciorul drept peste cel stang, impingand talpa catre exterior spate si apropiind calcaiul drept de coapsa stanga. Ajusteaza usor genunchii incat acestia ajung aliniati unul deasupra celuilalt. Afla zona de confort si echilibru, avand ambele fese pe podea.
Intinde bratele in lateral. Intinde bratul drept vertical in sus, iar bratul stang adu-l in jos. Indoaie coatele si prinde bratele la spate. Ajuta-te cu o curea sau o esarfa pentru a “uni” prinderea. Trage de coate inspre spate si apropie omoplatii, “deschizand” zona claviculelor.
Mentine 4 minute postura, dupa care revino si reia pe partea cealalta: piciorul drept jos si stangul deasupra, iar cotul stang orientat in sus.
Beneficii. Actiune asupra plamanilor, produce decongestia acestora si a cutiei toracice. Sprijina eliminarea toxinelor prin expirarea dioxidului de carbon si usureaza alimentarea organelor cu oxigen.
Activeaza circulatia sagvina, cu actiune benefica asupra inimii si timusului.
8. Sarvangasana sau Postura Lumanarii (4 minute)
Tehnica de executie. Din culcat pe spate, indoaie genunchii si trage-i usor inspre piept. Ajuta-te cu muschii abdomenului, ridica fesele de pe podea si intinde picioarele, drepte, catre in sus. Sprijina trunchiul cu bratele la spate. Mentine gatul si capul nemiscate pe toata durata posturii. Talpile picioarelor sunt relaxate, usor departate una de cealalta.
Pentru a iesi din postura, indoaie genunchii si coboara-i catre frunte. Activeaza muschii abdomenului si lasa coloana vertebrala sa se reaseze usor pe salteluta.
Beneficii. Asana stimuleaza functionarea glandei tiroide, a sistemului endocrin, care impreuna cu sistemul nervos si sistemul imunitar ajuta corpul sa faca fata stresului si actiunii agentilor patogeni.
Postura Lumanarii usureaza “curgerea” sangelui catre inima, amelioreaza irigarea zonei pieptului si alina sufocarea sau greutatile in respiratie, palpitatiile, bronsita si astmul.
9. Matsyasana sau Postura Pestelui (intre 30 secunde si 1 minut)
Tehnica de executie. Din culcat pe spate, ruleaza capul inspre crestet, impingand barbia in sus si radicand umerii si omoplatii de pe salteluta. Aseaza bratele pe langa corp, cu palmele odihnindu-se pe lateralul bazinului.
Beneficii. O postura revigoranta, Matsyasana deschide inima si plamanii, elibereaza congestia la nivelul plamanilor si a sinusurilor. Cand stai cocosat peste birou mai multe ore din zi, respiratia devine superficiala, stagnanta. Aceasta postura permite accesul la o respiratie adanca diafragmatica si ajuta la echilibrarea unui nistem nervos agitat.
N.B. Nu exista o pastila minune pe care sa o inghiti “cu putina apa” si totul sa functioneze minunat de la sine, de acum si cate zile vei avea! Viata noastra, pe cat de complexa pare a fi, se rezuma la un simplu a te naste-a trai-a muri. Daca nu poti determina nasterea si moartea, poti cu siguranta interveni asupra “traiului”.
Tu decizi ce e mai bine pentru tine. Viitorul depinde de decizia pe care o iei acum!
SESIUNI YOGA CU GRUPUL
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Sedintele yoga pe care le ghidez sunt tematice, abordeaza stilul traditional Hatha Yoga si integreaza tehnici specifice de respiratie si meditatie. Cu cat practici mai mult, cu atat te vei simti mai bine atat in timpul sedintelor de yoga cat si dupa aceea.
Nu crede doar ceea ce spun. Decide sa faci o schimbare in bine in viata ta si te invit sa verifici!
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private si Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.