fbpx
RelaxareSanatateSportStil de viataYoga

Beneficiile yoga inainte de culcare

Descopera care sunt beneficiile unei rutine de seara, cu posturi blande de yoga, inainte de culcare.


Beneficiile yoga inainte de culcare

O rutina de seara care include o practica relaxanta de yoga – posturi blande, meditatie si tehnici de respiratie pentru calmare si linistire – imbunatateste calitatea si durata somnului. Studiul a constatat ca peste 55% dintre persoanele care au facut yoga, aceasta i-a ajutat sa doarma mai bine. Peste 85% au spus ca yoga i-a ajutat la reducerea stresului. 

Am impartasit aici o sesiune de practica yoga pentru linistire si somn odihnitor, ideala inainte de culcare.

Beneficiile unei rutine cu yoga inainte de culcare

1. Reduce insomnia

Practicarea yoga in mod regulat te poate sprijini sa controlezi mai bine simptomele insomniei. Vei adormi mai repede, durata somnului va creste si vei putea sa adormi cu usurinta la loc daca te-ai trezit in cursul noptii.

Cercetari realizate in 2019 indica eficacitatea terapiei prin yoga, precum si a altor terapii minte-corp, in tratarea insomniei si promovarea unui somn mai bun. 

2. Pierdere in greutate

O practica consecventa yoga este pusa in legatura cu pierderea in greutate si un somn de calitate. A face yoga inainte de culcare te poate ajuta sa dormi mai bine, ceea ce are un efect pozitiv asupra managementul greutatii corporale: mentinerea sau scaderea in greutate. De asemenea, praticarea yoga te va ajuta să fii mai atent la obiceiurile alimentare.

3. Imbunatateste calitatea somnului si calitatea vietii

Cercetatorii, intr-un studiu din 2013, au analizat efectele pe termen lung ale practicarii yoga la adultii in varsta (peste 60 ani). Ei au descoperit ca practicarea yoga a avut un efect pozitiv asupra calitatii somnului si a vietii, in general.

4. Promoveaza relaxarea

Practicarea Yoga (asana/posturi corporale, tehnici de meditati si control a respiratiei) pune corpul intr-o stare de calm, cunoscuta sub numele de raspuns de relaxare. Acesta este opusul raspunsului in corp de lupta sau fugi. Efectuarea posturilor de yoga blande si intr-un ritm adecvat te va sprijini sa te relaxezi, sa te destinzi fizic (muscular, articular, etc.) si sa creezi o stare de calm interior.

Acest fapt are ca rezultat o tensiune arteriala mai scazuta si cantitati mai mici de cortizol, hormonul stresului. O rutina de seara cu practica yoga te va sprijini in atenuarea consecintelor nefaste ale stresului: cum sunt cresterea in greutate, anxietatea, insomnia.


Detalii program in perioada urmatoare

Ghidez sesiuni de practica Yoga cu grupul in fiecare zi de Luni (la Studio) si Marti (online).

Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile prin programele Yoga si Dezvoltare personala si Nutritie si Mod de viata sanatos.


Mirela Ivaz este profesoara de Yoga (RYT-500) si Well-Being Coach. Este certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. Din 2015, preda Yoga si organizeaza tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Mirela imbina metodele traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala, prin calitatea ei de Consilier pentru Dezvoltare personala si Tehnician nutritionist, acreditata de ANC.

Hai sa ne conectam si pe Facebook si Instagram.

Ma gasesti si pe YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *