Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Acesta este unul dintre cele mai inspirationale texte pe care l-am citit recent, un manifest pentru reconectarea cu sine si cu celalalt prin puterea adusa de conversatie. Afla cum iti poti transforma viata, relatiile si, prin extensie, lumea, dand glas lucrurilor care sunt importante pentru tine.

De peste 30 de ani Margaret Wheatley vorbeste, scrie si ofera consultanta in intreaga lume despre noi modalitati de organizare, unde oamenii sunt apreciati ca fiind binecuvantarea si nu problema.


Cum sa iti transformi viata prin puterea adusa de conversatie

 

Cred ca ne putem transforma viata, si prin extensie lumea, daca incepem sa ne ascultam unul pe celalalt, din nou. Prin conversatie simpla, onesta, umana. Fara negociere, mediere, rezolvarea problemelor, dezbatere sau sedinte publice. Conversatie simpla, sincera, unde fiecare dintre noi are ocazia sa vorbeasca, unde fiecare se simte auzit, unde fiecare asculta cu luare-aminte.

Cum ar fi pentru tine sa te simti ascultat din nou: ce te deranjeaza si te tulbura? ce iti ofera energie si speranta? care iti sunt aspiratiile, fricile sau rugile?

 

 

Conversatiile umane sunt cea mai simpla si veche modalitate care deschid calea pentru transformare: personala, a comunitatii si a organizatiei, universala. Daca putem sta impreuna si vorbi despre ceea ce este important pentru noi, incepem sa traim. Impartasim ceea ce vedem, ceea ce simtim si ascultam ceea ce altii vad si simt.

De atat timp de cand suntem oameni, traind in triburi nomade sau locuind in pesteri, am stat impreuna si am creat experiente comune. Am pictat imagini pe peretele stancilor, ne-am impartasit visele si viziunile, intamplarile de zi cu zi si, in general, ne-am simtit in siguranta impreuna. Cand lumea a devenit de temut, ne-am strans laolata. Cand lumea ne-a chemat sa ii exploram limitele, ne-am aventurat impreuna. Orice am facut, am facut impreuna.

 

 

Nu ne-am dorit vreodata sa fim singuri. Insa astazi, suntem singuri. Suntem mai divizati si separati unul de celalalt decat am fost vreodata. Ne miscam la viteze uluitoare, adancindu-ne intr-o izolare si mai mare. Cautam consolare in orice altceva decat in noi insine. Intreaga lume pare a se misca hipnotizata in directia gresita: incurajandu-ne sa iubim mai mult lucrurile decat oamenii, sa acceptam noul fara a observa ce este gresit sau s-a pierdut, sa alegem frica in locul pacii. Am uitat sursa multumirii de sine si a bunastarii.

In realitate, nu am uitat intru-totul. Pe masura ce lumea devine mai complexa si mai amenintatoare, devenim constienti de faptul ca avem nevoie unul de celalalt pentru a ne afla drumul afara din intuneric. Dorinta de apartenenta este prezenta la oricare din noi. Ce putem face pentru a ne (re)intoarce unul catre celalalt?

Cea mai simpla metoda pentru a ne (re)gasi este sa incepem sa vorbim despre ceea ce este important pentru noi. Daca am putea sa nu ne mai ignoram unul pe celalalt, sa nu ne mai angajam in conflicte, invidie si barfe, ce altceva am putea descoperi?

 

 

Pentru conversatie avem totusi nevoie de timp. Avem nevoie de timp pentru a sta impreuna, pentru a asculta, pentru a ne exprima ingrijorarea, pentru a visa. In aceste vremuri tulburi care risca sa ne dezbine, este nevoie sa ne revendicam dreptul de a fi impreuna. Altfel, nu putem opri adancirea separarii unul fata de celalalt.

Sper ca ne putem revendica dreptul pentru conversatie ca modalitatea de a (re)gasi calea unul spre celalalt si catre un viitor plin de speranta. Este nevoie doar de imaginatie, curaj si credinta. Iar acestea sunt calitati pe care le avem oricare dintre noi. Acum este timpul sa le punem din plin in practica.

Margaret Wheatley


Ma intreb daca si tu crezi, asa cum cred si eu, ca avem nevoie si ne putem transforma viata, relatiile si, prin extensie, lumea in care traim, pentru beneficiul nostru si al celorlalti?

Anul acesta organizez Weekend-ul de Relaxare si Revitalizare, Editia VI, in perioada 31 august – 2 septembrie,

Acest Weekend este o invitatie pentru a observa ce se intampla cu tine si in jurul tau, pentru a-ti clarifica gandurile si experientele si pentru a incepe sa vorbesti din inima cu cei din jurul tau. Ce vezi? Ce experimentezi in viata ta si in viata celor dragi tie? Ce anume iti doresti sa fie diferit?

Evenimentul va avea loc la Pensiunea Casa Moroeni, situata la doar 2 ore distanta de Bucuresti. Afla mai multe detalii aici.

Lasati un comentariu