Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

O intamplare recenta m-a inspirat sa stiu acest articol despre frici. Urmeaza-ma in poveste, descopera originea fricilor si cum le poti depasi. Afla cum teama de succes intervine pentru a te impiedica sa…ai succes.


Descopera originea fricilor si cum le poti depasi – Teama de succes

Mai intai, povestea

Se fac cativa ani de cand am in gand sa merg pe traseul numit Poteca Regala care urca din Sinaia, chiar de langa Castelul Pelisor si te duce pana la Stana Regala cam intr-o ora si jumatate. Printr-o anumita conjunctura de imprejurari, am pornit singura pe traseu. Asta dupa ce m-am asigurat ca doua persoane diferite imi dau aceleasi indicatii despre traseu, si dupa ce am fost atentionata ca umbla ursul in zona si sa fac bine sa ma insotesc cu careva. M-as fi insotit eu cu careva, insa puzderia de lume din zona Peles-Pelisor avea alte planuri decat sa dea nas in nas cu ursul din padure. 

Si iata-ma singura pe traseu cu simturile incordate la maxim, sa pot distinge fosnete sau umbre care ar reprezenta o eventuala amenintare. Inaintez in felul acesta poate 500 de metri. Presiunea psihica pune si mai mult stapanire pe mine. Cu greu, reusesc sa mai merg inca 100 de metri. Moment in care panica devine majora, incat fac imediat cale intoarsa si ma retrag repede din ultima portiune inaintata. Ma asez pe un mic zid vechi de piatra sa ma linistesc si sa cuget. Si acum, ce sa fac? Sa-mi continui traseul, sa ma intorc, pana una alta nici acolo pe loc nu eram prea in siguranta. Tot scenariul pe care il aveam in minte era o intalnire de gradul 0 cu ursul.

Ma gandesc ca poate mi-ar fi fost util sa am un spray cu piper cu mine….de parca ursul s-ar fi deranjat de un stranut. Imi trec in minte notiunile invatate la cursurile de supravietuire in padure si cum sa iesim nesifonati din intalnirile cu animalele salbatice. Incet, incep sa ma linistesc, ma inarmez cu un mar pe post de sol de pace si pornesc vanjos inainte. Incep sa cant. Si functioneaza bine, pasesc hotarat si cu entuziasm, aducandu-mi aminte motivele pentru care mi-am dorit sa merg pe acest traseu. Strang in continuare marul in palma, intre degete, dandu-mi o senzatie de siguranta, de parca un mar ar putea imbuna un urs de 300 de kg.

Dupa un timp, ies intr-un luminis si zaresc o masina inaintand incet pe poteca. De unde o fi aparut!? Ma gandesc ca poate a deviat din drumul forestier de acces la Stana Regala. Masina se opreste in dreptul meu si banuiala imi este confirmata. Cele doua cucoane din masina se ratacisera vrand sa ajunga la Stana Regala. Nu inteleg cum poteca pe care au intrat cu masina li s-a parut lor ca ar duce la destinatie!? Imi raspund singura sa nu stau sa judec pe altii; am si eu gafele mele. Le lamuresc cum pot si ma poftesc sa urc in masina lor sa ma duca la destinatie. Recunosc ca am fost usor ispitita sa accept oferta, sub amenintarea intalnirii cu ursul si a faptului ca pana atunci nu am mai intalnit pe altcareva pe traseu. Refuz politicos, imi pastrez intentia legata de drumul ales pentru a ajunge la destinatie. Masina dispare rapid din privirea mea si raman iarasi singura pe drum. Intamplarea face ca la putin timp dupa aceea intalnesc primii turisti pe traseu. Ma simt usurata si fericita. Imi invatat lectia, iar la final am parte si de premiu, un mar din care musc cu pofta.

 

 La intoarcere s-a intamplat sa ma insotesc pe ultima portiune de traseu cu un batranel simpatic care facuse o tura de o zi pe creasta Bucegilor. Captivata de discutie si de descoperirea proaspatului meu insotitor, abia in ziua urmatoare am realizat aspectul bizar al intalnirii noastre. Insotindu-ma pe acea portiune de traseu neumblata (care se unea mai sus cu un alt traseu mai popular) si destul de aproape fiind de ceasul serii, nu am mai avut nici urma de temeri. Am mai primit astfel o rasplata.

Epilog

Sunt recunoscatare tatalui meu pentru ca m-a indemnat mereu sa-mi depasesc barierele emotionale, sa-mi cultiv propria valoare si sa cresc autentic. Pentru ca m-a invatat acest cantec pe care acum l-am cantat si pentru el padurii.

”Se cearta bradul cu plopul,

Care e mai mandru-n in codru.

Plopul zice ca-i frumos,

Ca-i mai ‘nalt si mai falos.

Bradul zice ca-i umbros,

Ca-i tot verde si frumos,

Si e lumii de folos.”


Sa ne intelegem originea fricilor si cum le putem depasi

Mitul fricii

Frica este vazuta de majoritatea ca fiind un inamic al succesului. Suntem genetic programati pentru a supravietui. Instinctul de supravietuire si asumarea riscurilor nu se insotesc bine la drum. Calea cea mai sigura este adesea si cea mai lipsita de riscuri. Iar subconstientul nostru stie lucrurile acestea.

Multi dintre noi suntem tintuiti locului mai mult din cauza fricilor decat din cauza oricarui alt factor. Frica este o emotie dincolo de capacitatea noastra de discernamant, care ne impiedica in atingerea obiectivelor si care duce pana la alterarea calitatii vietii. Adesea se intampla sa nu recunoastem impactul pe care fricile il au asupra vietii noastre si alegem sa mascam emotia sub alte denumiri precum stres, griji, anxietate, timiditate, nervozitate.

Actiunea este superioara non-actiunii.

Suntem obisnuiti cu expresia „a avea frica de esec”. Problema nu este „esecul” in sine, care ne face sa devenim mai puternici, mai experimentati, mai hotarati in actiunile noastre, ci acea frica care iti imobilizeaza puterea de a actiona. Unii oameni inteleg prin esec acele situatii in care incerci ceva nou si nu obtii rezultatele la care te asteptai. Nimic mai gresit. Un vechi poem filosofic ne invata ca „Actiunea este superioara non-actiunii” si ca urmare avem mai multe de invatat dintr-un fapt infaptuit decat din…nimic.

Cheia care te scapa de teama de esec este realizarea faptului ca nu exista esec, ci doar rezultatele faptelor tale. Prin actiune, intotdeauna inveti ceva, iar lectia invatata merita mai mult decat pretul platit pentru a o obtine.

Priveste esecul ca momente izolate in viata ta in care iti sunt oferite instructiuni; integreaza-le si foloseste-te de ele pentru a porni din nou la drum cu o noua abordare.

Teama de succes

O data ce am spart mitul fricii de esec, in mod paradoxal, teama de succes pare sa fie cea care ne impiedica de fapt in atingerea obiectivelor personale, fiind responsabila de infranarea ambitiilor noastre. Tot procesul se intampla la nivel subconstient. Pentru ca de fapt nu iti spui tie insuti: „Prefer sa nu resusesc.”

Supravietuirea implica riscuri minime, insa pentru a prospera inseamna asumare de riscuri. Obiectivele mari implica riscuri mari.

Motivul pentru care ne este teama de succes este simplu. Succesul inseamna schimbare. Cu cat devii mai incununat de succes, cu atat schimbarea pe care succesul o aduce in viata ta este mai mare. Si o data cu succesul apare un nou element, frica de necunoscut. Mintea la nivel subconstient este programata pentru a evita frica.

Supravietuirea tine de instinctul de conservare, de situatiile in care esti familiar cu lucrurile care te inconjoara, stii cum sa le abordezi si te consideri a fi in siguranta. Este asa numita zona ta de confort. Doar in cazul in care esti puternic nemultumit de situatia curenta, abia atunci probabil vei deveni suficient de motivat pentru a face o schimbare. Altfel, nicaieri nu-i ca acasa.

Dificultatea de a accepta succesul

Frica de succes poate fi dificil de acceptat, tocmai pentru ca devii vulnerabil in fata unor imprejurari noi, iti sunt testate limitele si totodata succesul iti aduce noi provocari si reponsabilitati. Pentru ca esti pe un teritoriu nou nu stii daca esti suficient de destept, de capabil pentru a te ridica la inaltimea asteptarilor tale…sau ale celorlalti. Si in plus, cui ii convine sa isi piarda respectul, credibilitatea, influenta? Cel putin asa suntem genetic construiti, sa ne ferim de amenintari.

Scuzele create in calea succesului

Ajungem sa ne autosabotamdin frica de succes. Te vei regasi intr-una din situatiile de mai jos intr-o anumita perioada a vietii, sunt scuzele pe care ni le cream pentru a ne impiedica sa inaintam:

  • Amanarea continua a proiectelor sau pana la o data nedeterminata, si incarcarea programului zilnic cu activitati neinsemnate sau de mai mica importanta sau prioritate.
  • Vorbesti despre proiectele tale insa nu iti aloci timpul pentru a le duce la implinire.
  • Perspectiva negativa asupra vietii si concentrarea pe aspectele ei negative, adesea de ordin exterior.

Cum poti depasi frica de succes

Si totusi, cum putem depasi frica de succes?

Cercetarile recente din domeniul psihologiei umane ne spun ca totul tine de abordarea pe care o avem in privinta unei situatii noi.

Optimistii au mai multe sanse de reusita nu pentru ca obtin rezultatul dorit din prima incercare, ci pentru ca persevereaza in atingerea obiectivului, se folosesc de lectiile invatate din „nereusitele” de moment, le integreaza intr-o noua abordare si ies iarasi la fileu.

Optimistii isi folosesc abilitatile castigate pe parcurs, sunt flexibili – ceea ce inseamna ca se adapteaza mai usor la neprevazut, la situatiile noi. Optimistii cresc impreuna cu experientele lor.

Pe de alta parte, pesimistii sunt mai susceptibili la a fi supusi esecului tocmai pentru ca isi considera abilitatile invariabile, limitate. „Nereusitele” de moment ii dezarmeaza pe pesimisti, se simt dezamagiti si infranti si se lasa astfel trasi pe spirala descendenta a emotiilor negative.

Frica nu este inamicul succesului.

Ne putem depasi fricile prin constientizarea acestora. Invatand sa traim constient de emotiile si de trairile noastre este primul pas in demascarea fricilor si in dezvolatrea capacitatii de a le depasi. Frica este o emotie care sta in natura noastra. Responsabilitatea ei este de a ne proteja, de a ne sustine supravietuirea. Mintea inconstienta vede atat succesul cat si esecul ca amenintari la adresa sigurantei tale. Si isi face treaba in consecinta. Insa frica este un mecanism defensiv. Nu este capabila sa te energizeze, nu te indeamna la progres. Frica nu iti aduce beneficii la nivelul starii generale de sanatate, nu contribuie la cresterea personala si nu te conduce spre o viata implinita.

Constientizarea temerilor, infruntarea si depasirea acestora sunt cai care te conduc spre cunoasterea mai profunda a sinelui si crestere autentica.

Foloseste-te de temeri, intelegandu-le ca pe un pas necesar inspre atingerea succesului. Celebrul inventator si om de afaceri Thomas Edison spunea despre experienta sa care a dus la inventarea becului:

Nu am dat gres. Pur si simplu am descoperit 10.000 de idei care nu functioneaza.


Impartaseste-mi cum te-a inspirat aceast articol, ce ti-a adus nou si ce decizie te poate indemna sa iei mai departe in viata?

Namaste!

Mirela Ivaz

Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

P. S. Te interesează un anumit aspect din viata ta și îți dorești sa afli cum Yoga sau alimentația te pot sprijini? Afla mai multe AICI sau scrie-mi pe contact@ivaz.ro.

P.P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informații, le consideri utile și te poți gândi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!

 

Lasati un comentariu