9 cai prin care imbunatatesti relatia si comunicarea cu tine insati
Relatia cu tine insati este, fara indoiala, cea mai importanta. Exista o varietate de materiale, carti si articole care ne vin in sprijin pentru dezvoltarea relatiei armonioase cu sotul/iubitul, copiii si alte persoane importante, insa prea putine vorbesc despre cea mai importanta relatie: cea cu tine insati.
Trecand prin procesul transformational al acceptarii si iubirii pentru ceea ce sunt, acestea sunt (re)sursele care imi sustin dezvoltarea armonioasa a relatiei si comunicarii cu mine insami. Doar simpla reiterare si scurta reflectie asupra lor ma face sa imi reamintesc si sa ofer atentie celei mai importante persoana din viata mea.
Afla care sunt (re)sursele mele, cuprinse in cele 9 cai prin care imbunatatesti relatia si comunicarea cu tine insati. Sper sa iti ofere noi si importante perspective.
Ofera-ti timpul valoros pentru introspectie si crestere personala in cel mai recent eveniment pe care il organizez. In perioada 24-26 mai 2024 petrecem un weekend intreg la munte, departe de agitatia orasului. Ne incarcam cu energie, inspiratie, apelam la intelepciunea individuala si colectiva intr-un program dedicat pentru armonizarea relatiei cu sine si cu ceilalti, cu natura. Afla mai multe detalii aici.
9 Cai Prin Care Imbunatatesti Relatia Si Comunicarea Cu Tine Insati
Exista o poveste despre un tanar calugar care a fost trimis la oras din templul sau de la munte, de catre maestrul sau, pentru a experimenta lumea. Curand dupa ce ajunge in oras, tanarului calugar ii este dificil sa ramana centrat asupra sa si aproape imposibil sa mediteze. Se aseaza pe podeaua camerei sale vrand sa mediteze, insa se simte distras de sunetele si mirosurile care vin din afara. In cele din urma, tanarul calugar se intoarce pe munte pentru a vorbi cu maestrul sau si pentru a-i spune despre lupta sa. Maestrul ii asculta cu atentie povestea apoi, atingandu-l usor pe piept, ii spune: „Ce faci acolo, cand ar trebui sa fii aici?”
Relatiile fac parte din viata noastra si ne definesc existenta, incepand inca din uterul mamei. Nevoia de conexiune, de apartenenta si iubire se afla adanc inscrisa in esenta noastra (ca de altfel si in ADN). De-a lungul vietii dezvoltam relatii de afectiune si iubire cu cei dragi, relatii sociale sau profesionale. Aflandu-ne atrasi in serviciul (uneori ii spunem “datoria”) acestor relatii externe – cu parintii, copiii, sotul, colegii de serviciu, prietenii, se intampla adesea sa ignoram sau chiar sa neglijam cea mai importanta relatie: relatia cu noi insene.
Asemenea calugarului care s-a simtit pierdut in lumea din afara, si noi facem adesea acelasi lucru. Indiferent de situatie, conducandu-ti atentia spre interior si oferindu-ti timp pentru introspectie, te sprijina sa (re)descoperi ceea ce este cu adevarat important si valoros pentru tine. Precum faptul ca izvorul tuturor realizarilor exterioare se afla in relatia si comunicarea cu tine insati. Calitatea relatiei si comunicarii cu tine insati iti influenteza modul in care actionezi, iubesti, intampini si traversezi provocarile zilnice, de acasa sau de la serviciu.
Relatia cu tine insati creaza fundamentul pentru orice altceva.
Am intampinat cu totii dificultati in relatiile cu lumea exterioara. Incercand sa repari ceea ce este in exterior devine adesea inutil, pentru ca nu am lucrat la ceea ce este in interior. Construirea unei relatii cu noi insene este fundamentul oricarei alte relatii pe care o vom intretine in viata. Fara o relatie armonioasa cu noi insene, este putin probabil ca o relatie cu altcineva sa infloreasca.
Mi-a luat ceva timp sa imi dau voie sa fiu si sa ma comport intr-un mod simplu si natural si sa ma accept asa cum sunt. Si inca este nevoie de munca zilnica. Aceasta deoarece, asemenea multora dintre noi, am trait mare parte din viata cu sentimentul ca nu sunt suficient de buna, de capabila sau de atragatoare. Nu am avut suficient curaj sa cred ca, asa cum sunt, sunt indeajuns.
- A ma lasa sa fiu vazuta de altii asa cum sunt.
- A ma elibera de sentimentul ca trebuie sa vorbesc sau sa ma comport intr-un mod pe care il percep alterat (neadevarat, fals) si nealiniat valorilor mele.
- A-mi da voie sa-mi manifest unicitatea (si ciudateniile) si sa-mi accept individualitatea.
Sunt intentiile pe care imi doresc sa le mentin cat mai active in munca mea zilnica pentru afirmarea iubirii si acceptarii de sine si, in consecinta, contribuind la imbunatatirea relatiei si comunicarii cu mine insami si cu lumea exterioara.
A fi frumos inseamna a fi tu insuti. Nu ai nevoie sa fii acceptat de ceilalti. Ai nevoie sa te accepti pe tine insuti.
Thich Nhat Hanh
Lipsa acceptarii si iubirii de sine apasa pe butonul gandurilor negative. Incepem sa purtam discutii cu noi insene despre ce putem schimba pentru ne potrivi cu lumea exterioara sau cum sa devenim mai puternice (ca statut sau functie) sau mai atragatoare. Ne dam sau nu ne dam seama, facem eforturi pentru a obtine recunoasterea exterioara ca pe o validare a acceptarii noastre in societate, fara a ne oferi mai intai noua insene iubire, acceptare si recunostinta pentru ceea ce suntem.
Problema atunci cand facem eforturi pentru a ne potrivi cu lumea exterioara, ignorand sau chiar neglijand principiile si valorile interioare, este aceea ca ne indeparteaza de la sursa: cine sunt cu adevarat, care imi sunt nevoile reale, ce imi doresc cu adevarat, ce este cu adevarat important pentru mine? Si, in aceasta situatie, ajungem sa ne simtim blocate, nemultumite, nefericite, realizand ca facem lucruri care nu ne plac.
Nu putem rezolva o problema cu aceeasi minte cu care am creat-o.
Albert Einstein
Cum putem sa (re)aducem atentia in interior? Cum putem sa ne (re)descoperim vocea interioara care stie ce este mai important si valoros pentru sine? Cum putem sa influentam intr-un mod pozitiv si benefic deciziile pe care le luam sau felul in care aratam dragostea si atentia pe care o dorim celor dragi? Cum intampinam si traversam provocarile de acasa si de la serviciu dand dovada de intelepciune, compasiune si rabdare fata de noi insine?
Ce pot sa fac pentru a fi multumita de mine, stiind ca, indiferent de rezultat, actiunile mele au fost aliniate cu principiile si valorile mele? Cum pot sa imi valorific partile forte si sa imi accept cu compasiune slabiciunile? Cum pot sa fiu eu insami si sa ma simt suficienta asa cum sunt? Cum pot sa raman sincera cu mine insami?
Toate acestea sunt intrebari la care am aflat un singur raspuns: dezvoltand o relatie si o comunicare armonioasa cu mine insami, invatand sa fiu cea mai buna prietena a mea.
Cum imbunatatim relatia si comunicarea cu noi insene?
A invata iubirea si acceptarea de sine, si in consecinta, a fi multumita si fericita, nu este un lucru care vine usor, peste noapte. Credinta mea este ca necesita practica zilnica pentru a fi capabila sa iti resetezi mintea. Acestea sunt cele 9 cai prin care sprijini dezvoltarea unei relatii armonioase cu tine insati, si prin extensie, cu ceilalti, cu natura sau cu mancarea. Sper sa iti ofere noi si importante perspective.
1. Calatoreste de una singura
Ideea de a calatori singura ar putea sa te sperie la inceput. Aminteste-ti totodata ca transformarea, cresterea, la fel ca si procesul invatarii au loc in afara zonei de confort. Iar calatoriile poti fi sigura ca te invata enorm de mult despre tine. Inveti sa iei propriile decizii, iti largesti orizontul cunoasterii, te invata sa fii responsabila, (re)castigi incredere in fortele proprii, iti testeaza limitele, descoperi calitati ascunse sau prea putin afirmate, inveti sa gestionezi timpul si, in acelasi timp, inveti cum sa-ti tii companie si sa te distrezi.
Nu iti fie frica sa te prezinti singura la receptia hotelului, sa spui ca esti in vacanta si sa ceri indrumari pentru vizitare. De asemenea, nu iti fie frica sa mergi singura intr-o cafenea si sa citesti o carte. Nu te deranja cu faptul ca vei fi judecata de ceilalti pentru “singuratatea ta”. Atitudinea pe care o afisezi si scopul/intentia in directia carora sunt indreptate actiunile tale sunt cele mai importante.
Iti marturisesc, adevarata mea transformare a inceput in momentul in care am realizat ca pot sa calatoresc singura si pot fi foarte ok cu asta in deplasarile mele.
2. Petrece timp in solitudine
Unul din cele mai importante beneficii pe care le-am descoperit calatorind singura este acela ca astfel de perioade imi ofera un timp extrem de valoros pentru reflectie, pentru observarea atenta a ceea ce se petrece in interiorul meu – trairi, ganduri, impresii. Imi permite sa ma distantez de problemele de acasa si sa descopar intelesuri si abordari noi. In astfel de perioade ma incarc cu energie din activitati care imi fac in mod deosebit placere. Imi pot da seama mai clar ce este important si valoros pentru mine. Imi stabilesc obiectivele si planurile de actiune, aflu inspiratie.
Fie ca este vorba de 10 minute in fiecare dimineata, o jumatate de zi, un weekend intreg sau mai multe zile, ofera-ti timpul de care ai nevoie pentru a te recaliba cu ceea ce este important si valoros pentru tine. Altfel, daca nu te afli centrata pe sine, exista riscul de a fi condusa de ceilalti si acaparata in problemele lor.
3. Fii recunoscatoare pentru ceea ce este
Pentru a construi o relatie armonioasa cu noi insene, este important sa privim cu recunostinta ceea ce se intampla sau ceea ce exista. Practica recunostintei ne sprijina sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastra. Mai ales intr-un moment dificil, ne ajuta sa vedem “partea buna” pentru a merge mai departe. Recunostinta “topeste” emotiile distructive (frica, furie) si ne schimba starea.
Citeste si Recunostinta: puterea de a merge mai departe (pentru cel putin 61 de motive)
Cand vei ajunge la sfarsitul vietii crezi ca te vei gandi ca ar fi trebuit sa petreci mai mult timp ingrijorandu-te de felul in care arati sau sa fi investit mai mult timp pentru a castiga bani si recunoastere? Nu, deoarece lucrurile importante in viata sunt momentele petrecute cu familia si cei dragi, timpul dedicat lucrurilor care iti fac placere si, totodata, starea buna de sanatate prin care te bucuri de toate acestea.
Cercetarile arata ca persoanele care practica recunostinta au o stare generala de sanatate mai buna, sunt mai vesele si mai capabile sa depaseasca momentele dificile.
Fa-ti un obicei din a practica recunostinta zilnic. Dimineata cand te trezesti sau seara, inainte de culcare, acorda cateva minute pentru a privi cu recunostinta propria ta existenta.
Citeste si 5 cai pentru exprimarea recunostintei prin Yoga
4. Ai grija de sanatatea ta generala
Nu am rani ceea ce iubim. Pentru a intari legatura cu sine, este nevoie sa avem grija de sanatatea noastra fizica, emotionala, mentala. Elimina ceea ce nu iti mai este de folos – fie hrana, situatii sau oameni – ofera-ti cat mai mult din ceea ce te face fericita si sanatoasa.
La nivel fizic
Somnul, alimentatia, activitatea fizica, odihna, timpul liber, obiceiurile de comportament sunt esentiale pentru construirea unei relatii armonioase cu tine insati.
Pentru majoritatea dintre noi, corpul fizic ne ofera cea mai familiara si la indemana modalitate prin care putem cultiva grija si atentia fata de propria persoana, pornind chiar de la nevoile de baza. Aceasta inseamna sa ii/ne oferim suficient timp pentru refacere, alimentatie bogata in nutrienti, exercitiu fizic.
La nivel mental-emotional
Tiparele de gandire si comportament sunt la fel de importante. Cultivarea unui mod de a gandi si a actiona care sprijina dezvoltarea armonioara a relatiei cu sine necesita timp si, recunosc, sunt mai dificil de intretinut atunci cand esti infometata, prost dispusa sau obosita.
Citeste si acest articol pe care l-am scris, oferindu-ti cativa pasi simpli pentru a face schimbari sanatoase in alimentatie (pe care sa le si mentii cat mai mult timp).
5. Fii blanda cu tine
Ingrijirea corpului, tratarea lui cu un masaj, exercitiul fizic regulat, plimbarile in natura cat si constientizarea a ceea ce mananci si bei iti vor spori increderea in fortele proprii si te vor conecta mai bine cu propriul corp si nevoile sale reale.
Cu cat iti vei trata mai mult corpul cu grija, atentia, bunatatea si iubirea pe care le merita, cu atat mai mult vei invata de-a lungul timpului sa il iubesti si sa il asculti si cu atat mai mult te vei simti inapoi iubita si sustinuta. Vei descoperi mai multa energie si vitalitate si mai putina durere.
6. Elibereaza perfectionistul din tine
Recunosc, manifest tendinta spre control si perfectionism, atentia deosebita asupra detaliilor si asupra implinirii lucrurilor dupa voia mea. Am invatat insa, cu timpul, sa imi relaxez aceasta tendinta spre perfectionism si vreau sa iti spun ca viata mi-a devenit mai usoara.
Poate petreci mult timp pregatindu-te sa iesi afara din casa, preocupata de detalii marunte, punand presiune asupra ta pentru a arata intr-un anume fel. Obositor, nu-i asa? Studiile arata ca perfectionismul este strans legat de depresie.
Economiseste timpul petrecut spunandu-ti ca nu esti suficient de buna/frumoasa/capabila sau incercand sa ascunzi „imperfectiunile” si, in schimb, invata sa te accepti pentru ceea ce esti cu adevarat, chiar si cu partile pe care le consideri imperfecte. Credinta mea este ca cine invata sa se accepte si sa se iubeasca, radiaza incredere si frumusete in interior si in exterior si va atrage oameni si experiente asemenea.
Perfectionistul este si va ramane o parte din mine. Am invatat, cu timpul, sa il imblanzesc, motivata fiind de alegerea alternativei: o viata traita din toata inima, o viata in care sunt suficient de frumoasa si capabila, o viata traita cu sinceritate si bunatate fata de mine insami si fata de ceilalti. Aceasta inseamna pentru mine cultivarea curajului si compasiunii pentru a ma trezi dimineata si a-mi spune: “Indiferent de ceea ce implinesc sau ramane nefacut, sunt suficienta.” Si sa ma duc seara la culcare spunandu-mi: “Da, sunt imperfecta si vulnerabila si uneori mi-e teama, insa asta nu schimba adevaratul fapt ca sunt si curajoasa si capabila si demna de iubire si apartenenta.” (inspirata de Brené Brown)
7. Elibereaza criticul din tine
Sunt atat de aspra cu ceilalti, pe cat sunt cu mine.
Noi, ca femei, putem deveni foarte dure sau critice la adresa altor femei. Ne comportam aspru cu ceilalti pentru ca suntem aspre cu noi insene. Se intampla in momente de nesiguranta si vulnerabilitate sa devenim extrem de critice cu ceilalti. Este un mod ciudat de a ne face sa ne simtim mai bine. Sa afli pe altcineva pe care sa dai vina, sa il judeci sau sa il critici este o modalitate prin care ma pot sustrage unei situatii sau pot sa distrag atentia de la mine. “Daca te descurci mai rau decat mine la acel lucru, eu cred ca sansele mele de supravietuire sunt mai mari.”
Studiile arata ca noi tindem sa ii judecam pe ceilalti acolo unde ne simtim mai expusi si mai vulnerabili; de accea ii alegem pe cei despre care credem ca se descurca mai rau. Daca ma simt bine cu corpul meu, nu ma distrez pe seama greutatii sau infatisarii altora. Daca ma consider un parinte suficient de bun, nu am niciun motiv sa judec alegerile celorlalti. Aceasta abordare este daunatoare si ineficienta, iar daca ne uitam la adolescentele de astazi, este si contagioasa. Transmitem acest mecanism fals de supravietuire copiilor nostri.
Care este alternativa. Urmatoarea data cand te observi pe tine insati sau pe cei din jurul tau judecand pe ceilalti (dupa cum arata sau se comporta), abtine-te de a critica sau barfi si patrunde intr-un spatiu interior de reflectie personala. Observa cum te simti: bataile inimii sunt cumva mai rapide, simti o agitatie interioara, vorbesti repede sau esti critica cu tine insati? Da-ti voie sa incetinesti ritmul, (re)conectandu-te cu sentimentele de bunatate si compasiune fata de tine insati, da-ti voie sa (re)devii calma si relaxata, re-evalueaza situatia si revino cu intentia ca actiunile tale sa izvorasca din spatiul sinceritatii, bunatatii, iubirii si acceptarii fata de tine insati si fata de ceilalti.
8. Lasa-te inconjurata de cei pe care ti-i doresti ca model
Cine se aseamana, se aduna.
Lasa-te inconjurata de persoane in compania carora te simti bine si, totodata, de persoane care urmaresc, ca si tine, sa intretina o relatie buna cu ele insele. In felul acesta, vei avea aproape modele bune de urmat si, de asemenea, va puteti sustine una pe cealalta in demersul vostru. Pentru majoritatea dintre noi este imposibil sa evitam complet persoanele toxice, asa incat abordarea mea consta in gestionarea cu grija a acestor relatii.
9. Creaza-ti obiceuri sanatoase
In fiecare dimineata ne nastem din nou. Ce faci astazi, conteaza cel mai mult.
Gautama Buddha
Incepe-ti ziua aducandu-ti aminte de intentiile si scopurile tale, astfel incat, pe parcursul zilei, actiunile tale sa sustina ceea ce este important si valoros pentru tine.
Felul in care dau tonul zilei mi-l “asigur” cu o noapte inainte. Pentru mine functioneaza scrierea obiectivelor in ziua precedenta si recitirea lor dimineata. Fie ca alegi sa iti scrii obiectivele zilnice cu o noapte inainte pentru a le reciti dimineata, sau le retii in minte si le analizezi mental la scurt timp dupa trezire, important este sa iti readuci aminte de ceea ce este important si valoros pentru tine, sa iti improspatezi in memorie intentiile si obiectivele pe termen lung, sa iei in considerare practicile cheie pentru acea zi si sa iti re-validezi modul in care iti doresti sa abordezi situatiile problematice. Desigur, nu este necesar ca totul sa fie planificat si controlat strict – spontaneitatea, flexibilitatea si adaptabilitatea sunt deosebit de importante – insa este important sa ne cunoastem intentiile si scopurile si astfel sa ne lasam ghidate de acestea in moduri care sa le sustina.
Aceasta este o practica personala, parte din ritualul inceputului de zi. Incepe-ti ziua cu o meditatie sau o rugaciune prin care evoci bucuria regasirii cu persoana cea mai importanta din viata ta, primind cu recunostinta faptul ca este alaturi si te sustine si, de asemenea, transmitandu-i dragostea si sprijinul de care are nevoie. Practicarea acestei meditatii, a iubirii si acceptarii de sine, are rolul de a-ti deschide calea catre sinele interior, acolo unde se afla esenta ta nealterata, izvorul nesecat al tuturor resurselor (si posibilitatilor).
Dumnezeu vrea sa se stie pe Sine in Tine.
Rainer Maria Rilke
Intorcandu-ne la calugarul nostru, cand maestrul sau l-a lovit pe piept, nu o facea doar pentru a-i da replica. El ii indica si locul in care ego-ul, eu, al meu se contopeste cu sinele autentic, transcendental, pe care il pierdem adesea pentru ca suntem atat de preocupati de lucrurile din afara, in loc sa ramanem inauntru.
Impartaseste-mi cum te-a inspirat acest articol, ce ti-a adus nou, precum si provocarile pe care le intampini. Scrie-mi pe contact@ivaz.ro si urmareste-ma in continuare pe canalul Youtube sau pe canalele social Facebook si Instagram.
Sesiuni Yoga cu Grupul
Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.
Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.
Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private, Yoga Embodiment & Somatics (adjuvant in terapia traumei si in psihoterapie), Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos, Mindfulness si Dezvoltare personala.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru Dezvoltare personala, Trainer Fitness si Consultant Nutritionist (acreditari ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, ghidez sesiuni de Yoga cu grupul si individual, organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat, ofer consiliere pentru dezvoltare personală, pentru deblocarea unor situatii de viață si înlesnirea comunicarii cu sine si cu mediul.