Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Te lupti sa slabesti si nu reusesti? Sau sa te tii de un program de antrenament? Acest articol iti va clarifica unele lucruri.


 

Cum faci sa iti mentii obiceiurile pozitive? Secretul sta in schimbari mici pe termen lung

 

De cativa ani, observ din ce in ce mai atenta si intrigata, comportamentul uman. Eu insami sunt subiect in acest studiu 🙂 Si pentru ca focusul meu sunt domeniile nutritie, fitness si dezvoltare personala, ceea ce voi povesti in continuare va face referire la acestea.

 

Te-ai intrebat vreodata: „De ce nu fac ceea ce spun ca o sa fac? De ce nu ma tin de un program de fitness? De ce nu slabesc? Daca spun ca ceva este important pentru mine, de ce nu imi fac niciodata timp pentru asta?”

 

Adevarul este ca, de-a lungul vietii noastre, ne-am educat pentru a functiona in baza unui set de obiceiuri. Aceste obiceiuri au decurs din credintele si valorile fiecaruia despre viata si despre lume. Ele sunt, in principal, un rezultat al interactiunii dintre temperamentul înnăscut si experientele de zi cu zi pe care le-am avut in copilarie si in adolescenta, cu persoanele apropiate.

Un obicei este un comportament care a fost repetat de destul de multe ori pentru a deveni automat. Este sarcina creierului, ca atunci cand te confrunti cu o situatie in mod repetat, sa automatizeze procesul de rezolvare a acesteia. Scopul creierului este de a minimiza stresul si a face economie de resurse de energie. Daca exista si o satisfactie imediata in urma rezolvarii problemei, cu atat mai multumitor pentru creier (pompeaza dopamina si endorfina in corp).

Ca in cazul tabletei de ciocolata devorata instant ca o reactie la stres (presiunea termenului limita cu un proiect la munca, constientizarea auto-critica a unei neimpliniri personale, etc.), dupa care obtinem gratificare imediata.

 

Exemplul de mai sus ajuta pe termen scurt, insa

Ce te faci atunci cand un obicei nu iti mai serveste pe termen lung?

Atunci cand vrei sa slabesti, atunci cand vrei sa te hranesti sanatos, atunci cand vrei sa te odihnesti bine noaptea si sa te trezesti cu energie si optimism in noua zi?

 

Una din cele mai frecvente greseli pe care le-am intalnit in munca mea cu oamenii, este crearea din partea acestora a unor asteptari prea mari si prea devreme. Cu entuziasmul si motivatia omului la inceput de drum, acesta isi propune sa faca prea multe si prea devreme. Precum trecerea de la o alimentatie neadecvata si bogata calorica la un regim drastic cu salate, sau una-doua zile in care sala de forta este luata cu asalt, dupa care se instaleaza febra musculara si repausul de recuperare se transforma in abandon.

 

Daca iti doresti sa ai o intelegere mai adanca si eventual sa descoperi unde “te pacalesti”, am scris aici depre Tiparul „High expectations – Low endurance” si bucla care impiedica progresul personal

 

Nu cunosc sa existe oameni care au obtinut succesul peste noapte. Si cu siguranta nu ma numar printre ei. Nu a existat un singur moment decisiv in viata mea, ci multe. A fost o evolutie continua, cu mici victorii si cu mici descoperiri, si a fost singurul mod in care am progresat.

Ceea ce vreau sa spun este ca pare usor sa supraestimezi importanța unui moment definitoriu si sa subestimezi valoarea adusa prin micile ajustari pe care pe faci in fiecare zi.

 

De prea multe ori, ne spunem ca succesul urias necesita o actiune pe masura. Fie ca este vorba de a pierde in greutate, de a deveni mai fit fizic, de a dedica mai mult timp pentru citit (exclus social media), de a te angaja intr-o companie de top sau de a-ti crea propiul business, ca si de a atinge orice alt obiectiv, punem pe noi o presiune incredibila pentru a face o schimbare extraordinara si imediata.

 

Intre timp, micile ajustari si imbunatatiri pe care le facem nici nu par a fi vizibile uneori, insa schimbarea este semnificativa si definitorie pe termen lung.

Rezultatul este ca vom castiga nu doar un obicei nou, constructiv si benefic, ci vom obtine o noua identitate.

 

Cu prietenie,

Mirela

 

Urmareste-ma in continuare pentru a intelege mai mult despre comportamentele umane si cum putem face alegeri care sa ne serveasca cu adevarat.

Consideri acest material a fi util? Trimite-l mai departe persoanelor carora le poate fi de folos. Le poti recomanda deopotriva sa se aboneze la newsletter, aici.

 


Sesiuni Yoga cu Grupul

Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.

Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.

 


 

Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private, Yoga Embodiment & Somatics (adjuvant in terapia traumei si in psihoterapie), Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos, Mindfulness si Dezvoltare personala.

 


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru Dezvoltare personala, Trainer Fitness si Consultant Nutritionist (acreditari ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, ghidez sesiuni de Yoga cu grupul si individual, organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat, ofer consiliere pentru dezvoltare personală, pentru deblocarea unor situatii de viață si înlesnirea comunicarii cu sine si cu mediul.

Lasati un comentariu