Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

 Alege sa iei decizii intelepte intelegand impactului emotiilor si atrage astfel lucrurile pozitive in viata ta.


Alege constient emotiile pe care vrei sa le traiesti

Pentru a trai o viata buna nu este suficient sa inlaturi ceea ce este in neregula cu ea.
Mihaly Csikszentmihalyi

Un fapt bine cunoscut este acela ca emotiile nu se manifesta numai in mintea noastra, ci ele sunt resimtite si de corpul nostru, afectand bataile inimii, tensiunea din muschi, tonul vocii etc. Nu poti avea o emotie fara sa fi activat o intreaga serie de stimuli launtrici care cel mai adesea se transpun catre exterior.

Avem cu totii nenumarate experiente in care am trait fie emotii pozitive, fie emotii negative.

Fiecare individ are propriul mod de manifestare al emotiilor si gradul de intensitate. Aici intervin factori ce ne diferentiaza de fapt ca indivizi: cultura, sex, nivel social, inteligenta emotionala (EQ), propriile experiente de viata, propriu sistem de credinte si valori. De aceea, de exemplu, in cazul unor emotii negative, unor indivizi li se pare ca nu pot sa treaca peste starea negativa, pe cand altii vor sa o depaseasca cat mai repede.

 

Exercitiu: pasul 1

Iti propun un experiment scurt care te va ajuta sa intelegi mai bine emotiile.

Gandeste-te la o imprejurare din viata ta care ti-a produs o stare neplacuta si delimiteaz-o bine in spatiu si timp. Poate fi de exemplu o situatie de la locul de munca in care ai intampinat un sentiment de frustrare. Retraieste aceasta stare aducandu-ti aminte unde te aflai, cine era impreuna cu tine, ce s-a intamplat, cand anume s-a intamplat. La nivel fizic, care erau postura corpului, expresia fetei, ritmul respiratiei? Ce iti spuneai in interior, ce ganduri aveai? Observa acum cum te face sa te simti la nivel fizic, ce ganduri iti vin in minte, ce iti vine sa faci. Probabil, mintea ta refuza retrairea acestei amintiri neplacute, devii rigid, ai o stare de disconfort, inima incepe sa bata cu putere.

Exercitiu: pasul 2

Inainte de a continua cu pasul al doilea al acestui exercitiu, fa cateva genuflexiuni, scutura usor mainile si picioarele sau fa cateva sarituri usoare pe loc.

Gandeste-te acum la o imprejurare in care lucrurile ti-au functionat de minune, in care ai simtit ca vrei sa sari in sus de bucurie. Ia-ti timp pentru cateva clipe sa iti aduci aminte cand s-a intamplat, ce s-a intamplat, cine era impreuna cu tine. Si pe masura ce retraiesti aceasta situatie, observa ce impact are asupra ta, cum te face sa te simti. Poate ca deja afisezi un zambet, ti-ai indreptat postura corpului si fie ca este un sentiment de fericire sau de mandrie, simti ca ai vrea sa impartasesti si celor din jur bucuria ta.

Modelul clasic al emotiei

Pentru a intelege mai bine ce se intampla in cazul unei experiente emotionale, fie a ta sau a altcuiva, acesta este un model clasic folosit pentru a descrie emotia.

 

  • Imprejurarea – este evenimentul care declanseaza emotia
  • Evaluarea – modalitatea in care interpretezi acea imprejurarea.  Acesta este spatiul in care o emotie se transforma in disperare sau in fericire. Cu alte cuvinte, aici iti decizi emotia/starea interioara: fie pozitiva, fie negativa.
  • Schimbarile – Emotia este o stare afectiva personala dar care intr-o mare masura poate fi observata si de cei din jur. Ce este vizibil celor din jur este legat de postura corpului, tensiunea din muschi, expresia fetei, privirea, gesturile, tonalitatea vocii, etc.
  • Raspunsul la emotie – este atitudinea pe care decizi sa o iei, iar aici ai posibilitatea de a alege: vrei sa iti modifici manifestarile, sau vrei sa ii dai o alta interpretare sau pur si simpu alegi sa creezi un context nou?

Modul in care raspundem la emotie este dat de identitatea personala (istorie personala, nivel social/cultural, ierarhie de valori). In acelasi timp, cream bucle de reactie de la raspuns la modalitatea in care alegem sa re-interpretam evenimentul sau contextul dat.

Aceste interpretari generatoare de emotie au puterea de a (re)crea ceea ce se intampla in viata noastra mai departe. Este ca si cum o data trait un sentiment de frustrare, continui sa abordezi in termeni ostili de invinovatire sau furie tot ceea ce se intampla mai departe. La fel se intampla si in cazul emotiilor pozitive. Daca consideri ca o situatie data este un dar minunat pentru care te bucuri si esti recunoscator, la fel vei fi capabil sa receptionezi si urmatorul eveniment din viata ta.

Alege ce anume iti doresti sa manifesti in viata ta

 

Alegerea constienta a emotiei pe care vrei sa o traiesti, intensitatea acesteia si timpul pe care i-l acorzi sa se manifeste iti va influenta modul in care abordezi ceea ce se intampla mai departe. Alege unde vrei sa te situezi:

pe spirala descendenta a emotiilor negative care „atrage” reactii precum atacul/agresivitatea, fuga, blocajul, renuntarea, crestarea nivelul de stres negativ, scaderea imunitatii, deprecierea perceptiei asupra calitatii vietii pe plan professional sau personal? Sau…

pe spirala ascendenta a emotiilor pozitive care aduce cu sine energie, flexibilitate si capacitatea de a te adapta mai usor la nou, dobandirea de noi aptitudini si cunostinte, intarirea legaturilor sociale, capacitatea de a impartasi iubire, capacitatea de a visa si de a da o interpretare optimista noilor provocari, creativitate, imbunatatirea starii de sanatate si o perceptie pozitiva, optimista asupra vietii?

Exercitiu

Ai aflat pana acum faptul ca, in functie de emotiile pe care alegi sa le generezi – pozitive sau negative – acestea produc o serie de stari si emotii asemanatoare.

Pentru a-ti da voie sa te situezi cat mai mult pe spirala ascendenta a emotiilor pozitive, iti propun urmatorul exercitiu.

Gandeste-te la o anumita imprejurare din viata ta care iti produce o stare negativa si raspunde-ti urmatoarele intrebari:

–         Pot sa-i schimb intelesul/interpretarea?

–         Pot sa-i schimb cauza?

–         Pot sa ma focalizez pe un element pozitiv?

–         Pot sa ii dau atribute pozitive care sa fie mai puternice decat cele negative?


Impartaseste-mi cum te-a inspirat aceast articol, ce ti-a adus nou si ce decizie te poate indemna sa iei mai departe in viata?

Namaste!

Mirela Ivaz

Yoga Teacher & Ayurveda Lifestyle Counselor

P. S. Te interesează un anumit aspect din viata ta și îți dorești sa afli cum Yoga sau alimentația te pot sprijini? Afla mai multe AICI sau scrie-mi pe contact@ivaz.ro.

P.P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informații, le consideri utile și te poți gândi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!

Lasati un comentariu