NEPAL: de la 1400m la 5000m altitudine. De la Idee la Manifestare.
Ce ma atrage spre Nepal? Cum aleg destinația?
Cu câțiva ani în urma visam sa vizitez sudul Franței, tarile nordice, zonele provinciale ale Italiei și respingeam, de fapt nu simțeam nicio atracție pentru tarile din zona asiatica.
Abordarea mea s-a transformat în urma certificării ca Yoga Teacher, când am început sa ma orientez cu interes către tarile unde cultura spiritualității este puternica, iar modul tradițional de trai s-a conservat cat mai bine. Asa am ajuns în India pentru prima data, în 2016, călătorind singura.
Afla aici mai multe despre experienta mea in Kerala, India:
Am observat totodată ca interesul mi s-a întors puternic către România locurilor autentice și de suflet. Dar asta este alta poveste, pe care o poți surprinde citindu-mi articolele cu și despre Bucovina, Maramureș… Iată mai jos o sugestie, sa-ți fie la îndemână:
Prima idee care îmi răsare în minte este Tibet: misticism, spiritualitate, tradiție, cultura. Ma lămuresc ușor ca, din cauza situației politice din Tibet si a represaliilor venite din partea statului de ocupație chinez orientate asupra tibetanilor, nu este tocmai indicat un drum într-acolo.
Împărtășind lui Răzvan, apare astfel ideea de a merge în Nepal.
Pentru ca urma sa plec în India pentru o luna de zile și nu îmi doresc sa aglomerez experientele și sa umblu prea adânc în sacul cu finanțe într-un timp scurt, planificăm vacanta noastră în Nepal pentru octombrie 2017. Ne gândim sa ii dedicam minim 3 saptamani.
Alegem octombrie ca fiind timp potrivit: final de sezon musonic, început de sezon turistic/trekking. In Nepal, perioadele potrivite pentru vizita sunt Aprilie-Mai (primăvara) și Octombrie-Noiembrie (toamna).
Ce vom face in Nepal? Cum alegem traseul?
Cum suntem amândoi amatori de munte și Annapurna este un traseu cu oarecare rezonanta, ideea unei drumeții de mai multe zile în sir, înconjurați de munți înalți de 8000 metri ne atrage.
Urmează perioada de documentare: filme pe youtube, cărți, articole disponibile pe internet. Cifrele și lărgirea perspectivei, ne reorientează.
Annapurna este un circuit care atrage anual în jur de 100mii de turiști străini. Următoarea informație am aflat-o din raportul pe 2016 al Ministerului Turismului din Nepal. Pe Annapurna sunt înregistrați 83,500 turiști străini (nemaipunând la socoteala ghizii și porterii locali însoțitori). In acest timp, Langtang National Park numără doar 5000 de turiști străini înregistrați în 2016.
Ne dorim un traseu montan care sa nu fie într-atât de populat, de aglomerat, moderat ca dificultate, pe care sa îl putem face singuri (de exemplu, unele trasee te obliga sa ai ghid însoțitor cu tine). In plus, ne atrage foarte mult ideea de Cultural heritage. Ce presupune asta?
Langtang este o regiune in Muntii Hymalaia, situata la granita cu Tibet. Aproximativ 4500 de oameni locuiesc in Langtang National Park, majoritatea fiind Tamang si Sherpa, locuitori indigeni ai munților Hymalaia din zona Nepal, India, Tibet. Aceste doua triburi sunt recunoscute ca păstrătoare a tradițiilor si obiceiurilor, iar ideea de a ne amesteca printre aceștia, de a sta de vorba cu localnicii, de a manca și adăposti în casele lor, ne încântă foarte mult prin lărgirea experientei cultural-umane.
Ce îmi doresc încă la aceasta deplasare in Nepal, este sa stau pentru câteva zile într-un centru de meditație, sa pătrund mai mult, prin teorie și practica ghidata, aceasta tehnica a meditației. Nepal este știut ca fiind un important centru spiritual. Alegem sa mergem la Kopan Monastery, o mănăstire buddhista mare și moderna, deschisa străinilor prin programele anuale pe care le susține, aceasta aflându-se în apropiere de Kathmandu. Întâmplarea face ca ei își reiau activitatea cu publicul în 6 octombrie, o data cu încetarea sezonului musonic, deschizând cu un curs introductiv de meditație și filosofie budista de 10 zile.
Aici este momentul in care cumpărăm biletele, în mai 2017, cu 6 luni înainte de deplasarea propriu-zisa.
Pregatirile de dinainte de calatorie
Ne rezervam zece zile pentru a călători pe Langtang Valley, luând traseul la picior, de la 1400 la 4984m altitudine. Iata cu ce ne echipam pentru drum.
-
Imbracamintea si accesoriile
-
tricouri tehnice, bluze de corp, un hanorac, pantaloni de drumeție, o geaca subțire de vânt/umezeala, buff, fes, mănuși, pantaloni de iarna de dumetie si parazapezi (luam in calcul si posibilitatea de a fi zăpadă pe vârf),
-
bocanci și șosete cu întăritură dubla la degete, încă o pereche de încălțări sport mai lejere,
-
GPS Garmin, 4 baterii rechargeable (acumulatori),
-
bete trekking, pelerina ploaie, sac de dormit, frontala, ochelari de soare, lacăt ușă, aparat foto,
-
crema de protecție solara, gel antibacterian, șervețele umede si uscate, balsam buze, crema de mâini/corp,
-
4 fotografii tip pașaport pentru viza si pass-uri.
-
Trusa medicala: anti-diareice, anti-nevralgice, plasturi, dezinfectant răni. Nu am luat vreun medicament anti-inflamator. In schimb, iau pudra de turmeric si de ghimbir, suplimente naturale bune pentru inflamații articulare, digestie, activarea circulației sangvine.
-
Vaccinuri: anti-dizenterie, anti-tetanos, anti-febra tifoida, hepatita A si B (3 doze pentru protecție pana la 10 ani). Ma costa ~ 1000 lei. Razvan alege sa nu le faca.
-
Bilete de avion: Fly Dubai, luate cu 6 luni inainte (in luna mai 2017), 680 EUR/pers. Am tot urmărit vreo oferta, dar nu am prins.
-
Asigurarea medicala: Gothaer, 265 lei/persoana.
-
Pregătirea fizica: regim alimentar sănătos, drumeții pe munte în România, alergat, yoga, plimbări lungi. De fapt, acesta este și stilul nostru de viata by default.
-
Bani la posesor: 700 USD/pers care sa acopere plata vizei și a permiselor de călătorie in Parcul National Langtang, cazare, masa, suveniruri decente.
-
Din ceea ce nu luam cu noi și ar fi fost bine sa avem:
-
Pastile de purificare a apei. Un litru de apa plata ajunge sa coste de la 15 cenți în centrul Thamel din Kathmandu, la 3.5USD pe înălțimi.
-
Batoane proteice/pastile efervescente cu minerale, ușor energizante. Aleg deliberat sa am o experienta cat mai autentica, însă ar fi meritat sa avem cu noi niște “zvâcuri” din acestea, din categoria celor sănătoase, bineînțeles.
-
Masti de protectie respiratorie. In Kathmandu este plin de noxe si mizerii săltate în aer de sutele de porumbei care își duc veacul în piețe, hrăniți bine de localnici, iar pe drumul intre Kathmandu și Syabru Bensi, ești practic îmbrăcat în praf.
Programul, pe scurt: Kathmandu – Kopan Monastery – Langtang Valley
Acesta este programul, pe scurt, a întregii perioade destinata călătoriei in Nepal.
-
Zborul dus: 4 octombrie, h15, Bucuresti → Dubai → 5 octombrie, h13, Kathmandu. Profitam de escala de 14 ore in Dubai si iesim sa vedem orasul.
-
5 oct.: prima noapte in Kathmandu. Alegem sa stam in Thamel, cartierul turistilor. Ne cazam la Hotel Family Home.
-
6 oct. – 16 oct.: Kopan Monastery. Petrecem 10 zile la mănăstire, pentru cursul de Meditatie si Filosofie Buddhista.
-
16 oct.: a 2-a noapte in Kathmandu. Pentru ca a doua zi avem cursa spre Syabru Bensi cu Express Bus-ul de 6:30, decidem sa ne cazam in apropiere de bus station, in zona Machha Pokhari.
-
17 oct.: Incepem aventura pe Langtang Valley. Calatorim pentru 10 ore, cu Express Bus, pe distanta de 117 km intre Kathmandu → Syabru Bensi. Ramanem peste noapte in Syabru Bensi si ne cazam la Yala Peak Hotel.
-
18 oct.: Syabru Bensi (1460m alt.) → Lama Hotel (2420m alt.), la picior, durata traseu: 8h30’
-
19 oct.: Lama Hotel (2420m alt.) → Gumba Langtang (3400m alt.), la picior, durata traseu 7h30’
-
20 oct.: Gumba Langtang (3400m alt.)→ Kyanjin Gumba (3755m alt.), la picior, durata traseu: 5h
-
21 oct.: Escaladare Kyanjin Ri (4604m alt.), durata traseu: 6h30’
-
22 oct.: Escaladare Tsergo Ri (4984m alt.), durata traseu: 10h
-
23 oct.: Kyanjin Gumba (3755m alt.) → Lama Hotel (2420m alt.), la picior, durata traseu: 8h
-
24 oct.: Lama Hotel (2420m alt.) → Thulo Syabru (2260m alt.), la picior, durata traseu: 8h
-
25 oct.: Thulo Syabru (2260m alt.) → Syabru Bensi (1460m alt.), la picior, durata traseu: 2h30’
-
26 oct.: Syabru Bensi → Kathmandu, cu jeep privat, in 6h30’.
Ramanem in Thamel, ne cazam la Trekkers Home Hotel.
-
27 oct.: Ziua petrecuta in Thamel, vizitam Shree Ghah Gumba, Durbar Square, shopping.
Zbor de intoarcere: ora 23.
-
28 oct.: Cele 4 ore petrecute in aeroportul din Dubai trec ușor. Aterizam in Bucuresti in jur de ora 16, cu o ora întârziere.
Cateva informații de costuri si cheltuieli
-
Bilete avion FlyDubai: 680 USD/persoana
-
Taxi pre-paid Kathmandu Tribhuvan International Airport – Thamel: 6.5 USD
-
Cazare in Thamel, Kathmandu: ~ 13-20 USD/double
-
Portia de mancare (vegetariana), in Thamel: ~ 3-8 USD. Maximum platim 8 USD la un restaurant all-you-can-eat, cu multiple feluri de mancare vegetariana, plus cel mai fain desert!
-
Cursul de 10 zile la Kopan Monastery: 150 USD/persoana, cazare si masa fiind incluse.
-
Bilet Express Bus Kathmandu – Syabru Bensi: 6 USD/persoana.
-
Permisele de calatorie in Langtang National Park (TIMS si travel pass): 60 USD/persoana.
Pe acestea noi le-am cumparat direct de la Nepal Tourism Board, in Kathmandu. Pe traseu, vei fi verificat la permise, începând cu Dunche, unde ti se controlează si bagajul.
-
Pe Langtang Valley, cheltuim intre 20 si 40 USD/zi, împreună, pe cazare si mâncare. La bugetul acesta, ne încadrăm cu 2 mese pe zi.
Singurul loc unde plătim cazarea este la Yala Peak Hotel din Syabru Bensi, 5 USD/noapte, amuzându-ne ca berea costa 4.5USD. Berea ajunge sa coste 9 USD pe inaltimi. La fel si apa: de la 15 centi in Thamel, ajunge la 3.5 USD/litru. Iar litrul de apa fiarta, de la 1 USD in Syabru Bensi, la 2.5 USD.
O portie de mancare vegetariana (orez/cartofi/paste/momo/supa/pizza) variază intre 3 si 7 USD, in funcție de înălțimea la care te situezi.
Dupa Syabru Bensi, nu ni se mai pune la socoteala cazarea. Platim doar ce mâncăm si bem sau ni se socotește onorabila suma de 1 USD/noapte. Aceasta in condițiile in care meniul afișează prețul pentru camera de câteva sute de rupii (echivalent 5-8 USD). Înțelegem și apreciem omenia gazdelor, ne amestecam în vorba cu ei, ne simțim ca de-ai casei.
Detaliez intr-un urmator articol unde anume am stat peste noapte, iar dacă se întâmplă sa poposești la acești localnici în drumul tău pe Langtang Valley – ceea ce îți și recomand, pomenește-le de un cuplu de tineri din România.
-
Jeep privat: 110 USD. Pentru intoarcere, din Syabru Bensi in Kathmandu.
-
Suvenir-uri. Cam fiecare Tea House si Trekking Lodge are propriul sau magazin cu suveniruri. Sunt considerabil mai scumpe pe Langtang Valley, doar sa iei asta in calcul. Noi ne-am făcut cumpărăturile pentru acasă din Thamel si am negociat prețul cu vânzătorii.
Aceasta este, probabil, cea mai documentata și extinsa experienta de călătorie pe care ți-o împărtășesc cu mare drag. Iti doresc ca ceea ce afli aici sa îți inspire deciziile și sa îți deschidă pofta pentru o alta parte a lumii, una care este încă profund ancorata în misticism, spiritualitate, tradiție, cultura, cuprinsa cu simplitatea traiului și bucuria lucrurilor mărunte.
Daca iti place ce citesti aici, lasa-i si pe ceilalti sa afle, cu un Share.
Inscrie-te cu adresa de email pe www.ivaz.ro si primesti pe email urmatoarele povestiri din calatorie, insotite de poze si filmari.
Impartaseste-mi din modul in care aceasta experienta de calatorie se reflecta in viata ta acum si scrie-mi in sectiunea de Comment sau pe contact@ivaz.ro
Namaste!
Mirela Ivaz
Mirela Ivaz
Alexandru Sitar
Foarte frumos. Eşti o povestitoare înnăscută. Dacă închid ochii şi fac un pic de efort de imaginaţie, pot vedea locurile pe unde ai umblat. M-ai câştigat de fan..:)!
Mirela Ivaz, Yoga Teacher & Ayurveda Life Counselor
Salutare! Cu totii suntem povestitori, este in natura noastra. Ma bucur sa-ti placa povestea mea. Calatorie faina iti doresc, citindu-mi articolele 🙂