Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Aceasta formula in 3 pasi te va sprijini sa identifici barierele care fac dificila pastrarea obiceiurilor sanatoase, apoi sa integrezi, simplu si eficace, obiceiuri alimentare constructive si sa iti stabilizezi astfel o rutina care sa te sustina pe drumul cel bun.

 


Formula in 3 pasi simpli pentru a-ti fixa obiceiuri de care sa te tii

Cu totii ne dorim sa ne fixam obiceiuri sanatoase si sa ne tinem de ele. In acelasi timp, avem experiența situatiilor in care alegerile noastre alimentare nu au fost din cele mai sanatoase, sau nu ne-am miscat corpul atat de mult pe cat am fi putut sa o facem. Poate ca a fost din cauza stresului generat de o situatie anume, a schimbarii anotimpurilor (hello, holidays!), sau poate ca ne-am stabilit obiective de sanatate prea inalte si prea stricte pentru a le mentine.

Desi ti se poate parea coplesitor sa faci trecerea la obiceiuri mai sanatoase, benefice si constructive, iti pot spune ca acest proces este realizabil si nu este nimic atat de complicat precum ai crede!

Aceasta formula in 3 pasi te va sprijini sa identifici barierele care fac dificila pastrarea obiceiurilor sanatoase, apoi sa integrezi, simplu si eficace, obiceiuri alimentare constructive si sa iti stabilizezi astfel o rutina care sa te sustina pe drumul cel bun.

Ce imi doresc sa demitizez este faptul ca pentru a atinge o stare de sanatate si vitalitate multumitoare si o greutate normoponderala, nu este nevoie sa urmezi o dieta stricta. Un lucru pe care sa il stii despre schimbarea comportamentelor este ca, daca simti ca este prea mult sau prea greu pentru tine, probabil obiectivul pe care ti l-ai propus este prea mare.

Cuvantul cheie este simplitate, si pasi mici pentru a aduce si stabiliza schimbarea pe care ti-o doresti.

Le vei regasi in acest proces simplu in 3 pasi pentru a incepe sa aduci obiceiuri mai sanatoase in viata ta.

 

1. Identifica bariera care se afla in calea unei alimentatii nutritive si sanatoase sau a programului de exerciții fizice

Urmareste sa identifici un lucru, cel mai mare sau mai important, care te impiedica sa tii pasul cu alimentatia sanatoasa sau cu programul de exercitii fizice.

Poate este programul ocupat de la munca si cu copiii, incat ti-ai spus ca nu ai timp sa iti pregatesti feluri de mancare sanatoase sau sa faci miscare. Sau poate ca petreci mult timp in mediul de acasa, incat exista tentatia de a rontai mai mult intre mese. Sau poate amani sa iti iei masa la orele prevazute, incat atunci cand ti se face foame, ajungi sa mananci cel mai rapid si la indemana lucru pe care il gasesti, care nu este intotdeauna cel mai potrivit (si te poti gandi la chipsuri sa biscuiti cu crema).

Deși s-ar putea să identifici mai multe, alege un singur aspect pe care sa iti concentrezi atentia.

2. Stabileste obiective simple, ușor de atins

Prea des oamenii isi creaza obiective prea mari, cum ar fi sa slabeasca 15 kg intr-o luna (apropo, scaderea medie in greutate poate varia, in functie de constitutie, sex si metabolism, intre jumatate de kg si pana la 2 kg pe saptamana, si nu este niciodata un proces liniar). Pentru a slabi, oamenii decurg la un regim drastic, prea saracit caloric si nutritiv, exclud alimentele care le plac sau renunta la micile gustari. Toate acestea pot crea cu usurinta frustrare, si atunci cand nu isi indeplinesc obiectivul sau se abat de la el, oamenii se descurajeaza rapid si renunta.

De aceea, este important să te asiguri că obiectivele pe care ți le propui sunt suficient de ușor de atins, realiste si realizabile.

Un exemplu de la care poti porni este ca in loc sa iti pregatesti toate mesele pentru intreaga saptamana, astfel incat sa stii ca ai mereu optiunea sanatoasa la indemana, sa incepi cu ceva mai mic. Sa bei un pahar mare cu apa cu 20 minute inainte de masa, sa ai in dulapul de la munca sau in geanta o gustare sanatoasa, sa pastrezi in casa optiuni sanatoase, precum covrigei dietetici, si la vedere, in frigider sau pe masa din bucatarie, un bol cu fructe si legume.

Dacă te lupti cu lipsa de misca si sedentarismul, nu subestima beneficiul unei plimbări, sau a unei sesiuni de stretching sau Yoga! Pe canalul meu de YouTube vei afla sesiuni scurte de miscare, exercitii fizice si Yoga, cu o durata de la 5 la 15-20 minute, in programe dedicate pentru incepatori.

3. Creaza un plan pe care sa il poti respecta

Pentru aceasta, cel mai util va fi sa iti scrii planul pe hartie sau pe un alt material suport, incat sa ai posibilitatea sa il monitorizezi si sa iti inregistrezi progresul.

Poate fi pentru tine sa alegi o reteta usor de facut, la sfarsit de saptamana. Alege cand sa faci cumpararea ingredientelor si blocheaza timpul in calendar pentru a o prepara in weekend (cu avantajul de a avea toate ingredientele la indemana!)

Daca obiectivul tau este sa introduci optiuni sanatoase de alimente, iti poti stabili ca una din gustarile tale de peste zi sa fie un fruct. Blocheaza timpul in calendar pentru cand sa iti faci cumpaturile si pregateste-ti fructele pentru saptamana care urmeaza: cum ar fi sa curati cateva felii de pepene sau un ananas sau sa speli capsunile.

Pe blogul meu, ivaz.ro, vei afla o gama variata de retete si deserturi sanatoase, nutritive si usor de preparat.

In concluzie, schimbarea de durată a comportamentului necesită pași mici pentru a ajunge unde iti doresti. Ține cont de asta atunci cand iti faci strategia pentru a aduce mai multe obiceiuri sanatoase de nutritie si miscare in viata ta. Odată ce te simți confortabil cu o schimbare noua, poți trece la alta.

 

Cu prietenie,

Mirela

 

Urmareste-ma in continuare pentru a intelege mai mult despre comportamentele umane si cum putem face alegeri care sa ne serveasca cu adevarat.

Consideri acest material a fi util? Trimite-l mai departe persoanelor carora le poate fi de folos. Le poti recomanda deopotriva sa se aboneze la newsletter, aici.

 


Sesiuni Yoga cu Grupul

Te invit sa te alaturi grupului de practica si sa te bucuri de beneficiile pe care miscarea ghidata cu respiratia le aduce pentru corp si pentru minte. Chiar daca vei fi la prima ta sesiune de Yoga, voi fi alaturi de tine pentru a te ghida si a-ti oferi optiuni de practica.

Daca iti doresti sa participi, completeaza te rog formularul disponibil aici.

 


 

Pentru sesiuni individuale 1:1, acestea sunt disponibile, prin programele Yoga Sesiuni Private, Yoga Embodiment & Somatics (adjuvant in terapia traumei si in psihoterapie), Consiliere Nutritie si Mod de Viata Sanatos, Mindfulness si Dezvoltare personala.

 


 

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru Dezvoltare personala, Trainer Fitness si Consultant Nutritionist (acreditari ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, ghidez sesiuni de Yoga cu grupul si individual, organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat, ofer consiliere pentru dezvoltare personală, pentru deblocarea unor situatii de viață si înlesnirea comunicarii cu sine si cu mediul.

Lasati un comentariu