Într-o serie de două articole, îți voi povesti despre experiența mea in Norvegia, împărțită între Oslo și Bergen. Pregateste-te sa calatoresti alături de mine si sa descoperi aceasta lume nouă: păduri nordice, peisaje incredibile, fiorduri, cascade si înălțimi, lacuri mistice, oamenii și cultura locurilor prin care am umblat.
Am scris aici despre călătoria mea în Oslo și împrejurimi: Oslo urban si hidden gems, traseul prin Pădurea Nordică – Nordmarka și podul suspendat a lui Indiana Jones, croaziera pe insulele din Oslofiord, traseul spre Kolsåstoppen pentru o priveliste spectaculoasa asupra Oslo si Oslofiord, cateva recomandari si curiozități.
4 zile în Bergen, Norvegia: cultura locală, fiorduri și vârfuri de munte
Știi acel documentar pe BBC Earth in care sunt prezentate cele mai frumoase călătorii cu trenul? De aici a început totul: călătoria unică cu trenul din Oslo la Bergen, traversând tundra norvegiană, lacuri mistice si fiorduri întinse.
Cunoscut în Norvegia drept „Poarta către fiorduri”, Bergen este unul dintre cele mai pitorești orașe din Europa. Orașul este înconjurat de șapte munți și îți oferă nenumărate ocazii de a-i descoperi clădirile istorice, piețele de pește, fiorduri și cascade cu înăltimi amețitoare, și de a face drumeții montane în peisaje de vis.
Cum ajungi în Bergen via Bergen Railway
Bergen Railway este o călătorie de șapte ore între Oslo și Bergen, care a fost votată una dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul din lume.
Dacă pornesti din capitala Oslo, trenul va traversa unele din cele mai spectaculoase atracții ale naturii norvegiene: văi împădurite, fiorduri uimitoare și cel mai mare platou montan din Europa de Nord, Hardangervidda.
Cu aproape 500 de kilometri de cale ferată, este cu adevărat o ocazie unică sa experimentezi contrastele emoționante ale naturii norvegiene.
Pentru a ajunge din Oslo in Bergen vei verifica orarul pe site-ul companiei lor naționale, VY. Iti recomand sa iti cumperi biletele online si din timp, pentru ca este una din cele mai populare rute si atractii in Norvegia.
Despre Bergen
Bergen este situat pe coasta de vest a Norvegiei si este înconjurat de șapte munți. Deși este al doilea oraș ca mărime din Norvegia, Bergen combina armonios caracteristicile unui oras mare si modern, cu farmecul unui mic si pitoresc oras de coasta.
În timp ce 2 – 3 zile sunt adesea recomandate, 4 zile în Bergen îți oferă un timp generos pentru a vedea cu adevărat orașul și a-i explora imprejurimile. In 4 zile, vei avea suficient timp sa vezi obiectivele turistice ale orașului, să te bucuri de drumeții, să te minunezi in fața măreției fiordurilor din Norvegia și sa faci o excursie in apropiere de oras, pentru cateva atractii care merită din plin sa fie văzute si experimentate. Toate făcute in tihnă, fără a simți ca esti zorit.
Atentie, Bergen este recunoscut a fi unul din cele mai ploioase orașe din Europa, din tot parcursul anului. Noi am fost in Bergen la început de iunie si am descoperit ca acomodarea cu clima din Bergen este o experienta in sine: de la soare si cer senin, la ploi scurte de unul-doua minute, sau averse de ploaie după-amiaza si noaptea, ca sa ne surprindă cerul senin de dimineață.
Prima zi: Bergen urban
Noi am ajuns in Bergen într-un început de dupa-amiaza si, după ce am încheiat formalitatile cu cazarea, am iesit sa vizitam orașul.
De necontestat, cel mai popular reper din oraș este Bryggen. Bryggen este partea istorică de pe malul mării unde au fost construite primele clădiri din Bergen. În prezent, zona este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și găzduiește o înșiruire de case din lemn, colorate, construite în 1702. Casele au design tradițional în stil norvegian și sunt orientate direct către apă.
Te poți plimba pe aleea principala, admira arhitectura tradițională si oferta buticurilor de la parterul cladirilor, intra pe aleile înguste din spate, apoi opreste-te la o cafenea sa încerci din specialitatile locale. Iti recomand Kaf Kafe Bryggen sau Baker Brun.
Celebra piață de pește este un loc unde sa surprinzi din specificul culinar local. Plina de efervescenta, piata de pește reprezinta un reper economic si social pentru istoria orasului Bergen si este o mare atracție pentru turiști. Vei afla aici diverse opțiuni pentru a lua masa: fructe de mare proaspete, pește proaspăt și afumat, sandvișuri cu pește, to go sau to stay.
A doua zi: Hiking pe Munții Fløyen si Ulriken
Dimineata, asteptand sa se mai risipească norii si umezeala ploii de peste noapte, ne-am orientat pasii sa exploram o alta parte a orașului: Nordnes. Peninsula cu o lungime de 1 km, Nordnes este o zona aparte si fermecătoare a orasului Bergen, avand propria sa istorie si traditie. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, te poate interesa un tur ghidat aici.
Se lumineaza si decidem sa ne indreptam spre Bergenhus și ne incadram pe poteca către Floyen.
Drumeție pe Muntele Fløyen
Muntele Fløyen este ceva mai popular decat Ulriken, în principal datorită apropierii sale de centrul orașului și a faptului ca poate fi accesat cu funicularul. Statia terminus a funicularului oferă cel mai popular punct de belvedere către oraș. Aici afli deopotriva indicații pentru numeroase trasee de drumeție, locuri de joacă pentru copii, un sanctuar de capre, inclusiv cafenele cu terasa pentru a lua o gustare.
Dacă îți plac drumetiile, așa cum ne plac și nouă, alege sa mergi pe jos. Drumul până pe vârful Muntelui Fløyen durează, din oraș, aproximativ 45 de minute până la 1 oră, în funcție de ritmul tău. Vei putea face opriri pe parcurs, pentru pauze sau pentru a te bucura de priveliste.
Prima parte a traseului te conduce șerpuit printr-un cartier vechi din Bergen. O data ce vei ajunge la stația de start a funicularului, continuă pe cărarea din stanga. Poteca este marcată și ușor de urmat, cu o ascensiune continua și moderata pana pe varf.
Îți poți rezerva de la 30 minute și pana la o ora sa explorezi intreaga zona de pe varf; aici este stația terminus a funicularului și cel mai apreciat punct de belvedere. Admiră priveliștea asupra orașului, fiordului și asupra munților dimprejur, amuză-te de nonșalanța caprelor din sanctuar sau bea o cafea cu vedere.
Drumeția de 1000 de trepte până pe vârful Muntelui Ulriken
Drumeția până pe vârful Ulriken este la fel de frumoasă ca și pe Fløyen și se distinge prin faptul ca îți oferă o experiență complet unică. În primul rând, Ulriken este cel mai înalt dintre cei 7 munți din Bergen și oferă cel mai înalt punct de belvedere către oraș. În al doilea rând, drumeția până pe vârf înseamnă 1333 trepte!
Dacă nu te atrage drumeția într-unul sau ambele sensuri, urmand cele 1333 trepte din piatră, te vei putea bucura în continuare de priveliștea din vârf cu telecabina Ulriken. Drumul cu telecabina durează aproximativ 5 minute pentru a ajunge pe varf. Aici vei afla un restaurant cu terasa, cat și indicatoare pentru cateva trasee din zona.
Vidden Hike: cel mai fain traseu de drumetie din Bergen
Dacă ești pregatit pentru o drumetie mai lungă de o zi, atunci îți recomand traseul Vidden. Acesta te va duce de pe vârful Muntelui Fløyen până pe vârful Muntelui Ulriken. Vei înțelege marea atractivitate a acestui traseu o data ce te vei afla printre munți si lacuri.
Deși traseul Vidden poate fi parcurs din orice direcție, noi am ales să pornim din oraș, sa urcăm pe jos Muntele Fløyen, si de aici sa parcurgem traseul Vidden către Ulriken, pentru a coborâ apoi pe trepte pana jos, în oraș.
Traseul Vidden are o lungime de 13 km și durează aproximativ 5 – 6 ore. Poți extinde drumeția pentru a include urcarea/coborârea Munților Floyen și Ulriken, caz în care timpul total poate ajunge la 7 – 8 ore. Aceasta este și recomandarea mea, de a include traseul până pe vârful Muntelui Floyen și în jos pe treptele lui Ulriken. Există, de asemenea, opțiunea de a lua funicularul și telecabina dacă iti doresti sa scurtezi din întreaga drumeție.
Traseul Vidden poate fi făcut în perioada mai – octombrie, altfel poți intalni zăpadă și să ai insuficientă lumină naturală. Dacă alegi sa extinzi drumeția pentru a include Munții Fløyen si Ulriken, începe devreme și asigura-te ca ai parte de suficientă lumină naturală. De asemenea, un windstopper și o pelerina de ploaie îți pot fi utile.
Ziua 3: Cetatea Bergenhus, Muzeul vechiului Bergen (cu actori, in aer liber) si drumeție catre Lacul Skomakerdiket
Cetatea Bergenhus
Continuând să mergi, după Bryggen, vei întâlni una dintre cele mai vechi și mai bine conservate fortărețe din Norvegia. Cunoscută sub numele de Cetatea Bergenhus, fortificațiile au fost necesare doar o singură dată în istorie pentru a proteja refugiații olandezi de un atac britanic iminent. În prezent, cetatea este folosită ca spațiu de muncă pentru militari și civili rezidenți. Complexul in sine este un muzeu in aer liber, vei putea explora zona și admira construcțiile din piatră.
Muzeul vechiului Bergen: Bymuseet Bergen
Am avut aici o experienta interactivă extraordinară! Muzeul vechiului Bergen nu este precum celelalte muzee pe care le-ai vizitat.
În acest muzeu, amenajat în aer liber, poți experimenta o parte din atmosfera veche a orașului Bergen. Cu străzi pietruite și case din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, actorii fac istoria să prindă viață. Vizitarea muzeului îți oferă o experiență imersivă pentru a descoperi cum locuiau oamenii, cum se îmbrăcau, ce îndeletniciri și preocupări aveau, despre ce vorbeau!?
În Muzeul Vechiului Bergen ești binevenit să intri în case și să explorezi pe cont propriu, sau chiar să stai de vorbă cu unul dintre oamenii care „locuiesc” aici. Vei putea întâlni atât stăpâni, cât și servitori din vremuri trecute. Poți să te uiți prin ferestre, să intri în case pentru a vedea exponate și interioare istorice. În interiorul fiecărei case vei afla informații despre istoria caselor. Actorii muzeului dau viață orășelului și vor oferi răspunsuri la întrebările tale despre cum ar fi putut fi viața trăită în Bergen acum o sută sau două sute de ani.
Mai multe informatii despre Bymuseet, aici.
Drumeție către Lacul Skomakerdiket
Bergen și imprejurimile abundă de trasee de drumetie. Am intalnit si aici o comunitate unde sportul face parte din stilul de viata al localnicilor: indiferent de vârsta, sex sau corpolență. Poate că fiecare are ritmul și preferințele sale, însă aici lumea face sport: în aer liber cât mai mult timpul permite, sau în subteran, unde norvegienii au construit piste de bicicleta, de alegare sau pentru a face pași pur și simplu (!!)
Pentru că am ajuns pe jos până la Bymuseet, pornind din centrul orașului Bergen (aproximativ 50 minute), am ales să facem un traseu buclă la întoarcere.
Ne-a atras atenția panoul cu indicația pentru Stoltzekleiven, un traseu istoric, care a fost reamenajat și readus în circuit o dată cu anul 2012 (pe hartă marcat cu Stoltzen Start). Stoltzekleiven este o potecă destul de abruptă, amenajată din blocuri înalte de piatră, pe post de trepte. Are o lungime de 1 km si numără aproximativ 908 trepte.
Partea bună este că urcarea nu durează mult, și cu cât urci, cu atât privelistea se deschide si devine mai atractivă! Din vârful Stoltzekleiven sunt vederi frumoase către Sandviken și Byfjorden.
Direcția de urmat este spre Fløyen. Traseul continuă pe lângă Lacul Storevatnet si o porțiune a Lacului Storediket. Deși poți scurta timpul, îți recomand sa faci o tură completă a Lacului Skomakerdiket, amenajat pentru activități de agrement în sezon. Circuitul buclă în jurul lacului este absolut pitoresc! De aici, doar in 10 minute ajungi la belvedere Fløyen. Poți alege sa iei funicularul sau sa continui traseul pe jos, până în oraș – așa cum am făcut noi.
Ziua 4: Croazieră în fiorduri
Este timpul să cunoști faimoasele fiorduri norvegiene din regiune! Cel mai bun mod de a face acest lucru este să alegi o croazieră pe fiord, cu plecare din Bergen.
Fiordurile din Norvegia sunt cele mai importante atracții naturale pe care sa le admiri în timp ce călătorești în Scandinavia. Cel mai indicat loc în Norvegia pentru a face asta este Bergen. Acesta este si motivul pentru care orașul își primește porecla „poarta către fiorduri”.
Noi am ales o croaziera de jumătate de zi până la Mostraumen, cu plecare la ora 10:00 din portul orașului, de langa Bryggen. Această croazieră te va duce prin strâmtoarea Mostraumen, un canal de fiord pitoresc și îngust, care are 600 de metri lungime și doar 50 de metri lățime. Turul durează 4 ore, iar căpitanul va încetini în cele mai bune locuri pentru poze.
Lăsând Bergen în urmă, vei călători de-a lungul coastei, vei avea perspective noi asupra orașului și a satelor din jur. Vei trece pe lângă mici insule locuite sau sate amplasate în cele mai incredibile locuri. Vei călători pe fiorduri înguste, printre înălțimi uluitoare și cascade fantastice.
Punctul cel mai îndepărtat al turului este orașul Mo, cu o priveliște ireală, deschizându-se în fața ochilor noștri. Aflăm de la ghid că satul a fost inaccesibil cu mașina până în 1976, când a fost construit tunelul Modalen.
Întoarcerea
În a patra zi a șederii noastre în Bergen, după călătoria spectaculoasă pe care am avut-o în fiorduri, încă mai avem o jumătate de zi la dispoziția noastră. Am ales un tren de noapte pentru a ne întoarce în Oslo și apoi spre casă.
Dacă vremea a fost deosebit de calmă și luminoasă în tot parcursul croazierei, a doua jumătate de zi în Bergen este mai mult întunecată, cu ploi răzlețe, scurte și neașteptate. Am ales să ne mai plimbăm pe potecile din Bergen și pe străduțe, pentru a admira încă o dată coloritul vioi al caselor, îmbinat cu orizontul mării și al munților.
Călătoria cu trenul de noapte spre Oslo ne-a făcut sa experimentam o noapte de zi polară, atunci cand soarele nu apune și peisajele sunt încărcate cu un aer mistic, ireal.
Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.