3 zile in Oslo, Norvegia: din oraș și până în pădurile nordice
Intr-o serie de doua articole, iti voi povesti despre experienta mea in Norvegia, impartita intre Oslo si Bergen. Pregateste-te sa calatoresti alaturi de mine si sa descoperi aceasta lume noua: păduri nordice, peisaje incredibile, fiorduri, cascade si înălțimi, lacuri mistice, oamenii și cultura locurilor prin care am umblat.
Am scris aici despre călătoria mea în Bergen și împrejurimi: de la istorie si cultură locală, pe vârfuri de munte si croaziera pe fiorduri.
3 zile in Oslo, Norvegia: din oraș și până în pădurile nordice
Stii acel documentar pe BBC Earth in care sunt prezentate cele mai frumoase calatorii cu trenul? De aici a inceput totul: calatoria unica cu trenul din Oslo la Bergen, traversand tundra norvegiana, lacuri mistice si fiorduri intinse.
Cum am calatorit in Norvegia
Un zbor de mai putin de 3 ore cu Wizzair te lasa pe aeroportul TORP Sandefjord din Norvegia, aflat la 110 km distanta de Oslo. De aici, ai optiunea sa iei linia FB25, un autobuz express care te va lasa la Sentralstasjon, punctul nodal principal al orasului, pentru transportul public cu autobuzul sau cu trenul. Calatoria cu FB25 Express Oslo a durat 1 ora si 30 minute si a costat 340 NOK/persoana (in jur de 30 euro).
Perioada aleasa nu a fost tocmai intamplatoare: ne-am dorit sa minimizam riscul de ploaie, si sa profitam mai mult de o vreme buna si de ziua nordică lungă. In acelasi timp, ne-am dorit sa nu intram prea mult in sezonul estival, tocmai pentru a avea din avantajul costurilor mai reduse cu avionul si cazarea. Astfel, prima saptamana din iunie a fost alegerea noastra pentru vacanta in Norvegia.
Oslo urban – Prima zi
Dupa check-in si cazare, am pornit sa exploram orasul. Norvegia, tara soarelui de la miezul noptii, iti ofera un timp generos pentru a vizita si a te plimba, mai ales atunci cand vremea este extrem de generoasa cu tine, ca turist. In Oslo am avut parte de un soare luminos si o vreme foarte calduroasa, cumva atipica si pentru localnici.
Dupa amiaza primei zile in Oslo am folosit-o pentru a cunoaste orasul, a-i lua pulsul, a intra in atmosfera locala. Am intrat din plin: fiind o zi insorita de sambata, am intalnit un oras vibrant, pulsatoriu, cu concerte de muzica in aer liber si grupuri mai ales de tineri iesiti in oras, la terase, la picnic prin parcuri sau facand jogging.
Fiind aproape de cazarea noastra, ne-am indreptat spre Grünerløkka. Grünerløkka este cartierul hipster din Oslo, cu o mulțime de buticuri mici independente, magazine de epocă, cafenele, restaurante, baruri si concerte de muzică.
De aici, iti faci usor calea catre vestitele strazi Telthusbakken si, in apropiere, Damstredet. Vei intalni aici o parte fermecătoare si pitorească a orasului, cu case de lemn bine conservate si locuite, datand din secolul al XVIII-lea (anii 1700-1800).
Indreapta-te catre Karl Johans, principala stradă comercială din Oslo, care se termină cu Palatul Regal. Pregateste-te sa admiri arhitectura modernista a orasului, cu cladiri de la sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX (precum sediul actual al primariei), extrem de bine intretinute si fiecare redand o personalitate distincta (prin proportia liniilor si a unghiurilor, culoare, elemente de design).
Palatul Regal, situat oarecum pe inaltimea unui deal, este inconjurat de o gradina ampla, cu alei umbroase, care poate fi accesata in totalitate de orice trecator. Opreste-te cateva minute sa surprinzi protocolul gărzii regale, si daca se potriveste pentru tine, afla ca poti asista la schimbarea gărzii care are loc in fiecare zi, la ora 13:30.
Cum cobori dinspre Palatul Regal, adiacent cu strada Karl Johans, vei intalni o bijuterie de clădire care este sediul Parlamentului, Stortinget. Astfel am aflat ca drepturile femeii, precum dreptul la vot, dreptul la proprietate sau la mostenire, dreptul de a detine o afacere, au fost stipulate in constituția de stat încă din anii 1840.
Continua-ti traseul urban si indreapta-te spre port si Cetatea Akershus. Cetatea Akershus dateaza din perioada medievala si a reprezentat un punct strategic de apărare de-a lungul secolelor. Interiorul cetății este liber pentru vizitare.
Recunoscuta a fi cladirea emblematica a orasului Oslo, Operahuset gazduieste Opera si Baletul de stat. Construita din granit si marmura alba, in stil neo-modernist, la inceputul secolului XXI, acoperișul clădirii este înclinat spre nivelul solului, ceea ce creaza o esplanada larga, care invită trecatorii să urce si să se bucure de priveliștile panoramice asupra orasului si a imprejurimilor sale. De pe terasa de pe acoperiș poti avea o priveliste completa si unică asupra fiordului Oslofjord. Aici, este un timp bun sa urmaresti un apus de soare si sa iti inchei ziua.
Patrunde in Padurile Nordice, Nordmarka – A doua zi
Incepe-ti ziua devreme. Cu soarele care rasare inainte de ora 4 si apune cu ora 23 in zilele de vara, te vei simti energizat si gata de aventura de cum te trezesti (asta daca reusesti sa dormi; aici noaptea este doar o scurta inserare).
Undeva cu ora 8 am pornit in cel mai lung si provocator traseu al vacantei noastre. Lejer, urmand in amonte cursul raului Akerselva, vei experimenta o parte mai liniștită a Oslo, care te va duce printre clădiri vechi industriale, ce găzduiesc acum cafenele si galerii, precum si prin parcuri frumos amenajate si cartiere recent construite, vei traversa poduri de lemn peste rau, intr-o plimbare absolut pitoreasca.
Directia este inspre Maridalsvannet, care se află la 8 kilometri de centrul orașului Oslo. Este o plimbare de aproximativ două ore, dar o poți întrerupe oprindu-te la o cafenea sau două pe drum. Poti surprinde cum orasul se trezeste usor la viata intr-o zi de weekend: vei intalni alergatori, localnici iesiti la plimbare cu copiii si/sau cu cainele, inclusiv pentru a face o baie in rau.
Lacul Maridalen se afla la nord de oraș. De aici, iti vei continua drumeția în Nordmarka (Pădurea de Nord): vei lasa in urma civilizatia, pentru a intra in salbaticia neatinsa a marilor paduri norvegiene.
Prima parte a traseului ne duce pe partia de ski fond, pe dealuri umbrite, care acum abundă de alergatori si bicicliști. Ne dorim sa ajungem la una din cele mai căutate atracții din toata Nordmarka: podul suspendat Bjørnsjøhelvete.
Ne obișnuim cu marcajele de traseu, si realizam ca sunt semne distinctive pentru traseele de hiking: pentru noi va fi reprezentativa o dunga orizontala albastra, intinsa aparent neglijent, pe tulpina copacilor. Aici vom parasi drumul amenajat al biciclistilor, pentru a pasi cu adevarat in Padurea Nordică: vegetatie abundenta, copaci maiestuosi, tundra si pâraie si lacuri, si lespezi late de stanca. Tot peisajul acesta mistic te duce cu gandul catre povesti si legende populare cu elfi si zane si duhuri care traiesc sub pamant.
Dupa un popas pe malul Lacului Skjærsjøen si alte 90 de minute de traseu, ajungem la podul suspendat Bjørnsjøhelvete, construit in 1955 pentru a facilita lucrarile de amenajare a liniei de curent electric. Suspendat la o inaltime de 13 metri deasupra apelor rapide ale raului, podul a fost recent consolidat in urma unei populare campanii sociale si se bucura de o mare atractivitate in randul turistilor, fiind adesea comparat cu o scena din filmul Indiana Jones.
Ne intoarcem in traseu bucla spre Oslo, destinatia noastra fiind popularul Lac Sognsvann, o mare atractie de weekend pentru localnici. Pana la Sognsvann mai avem insa 10-11 km de parcurs, ceea ce in pas de drumetie prin padure pot insemna doua ore si jumatate, chiar si trei.
Cand incepeam sa ne ingrijoram legat de proviziile de apa, ajungem in cel mai supra-real moment al drumetiei: din salbaticia padurii, iesim pentru a ne intersecta cu drumul amenajat al biciclistilor si in cativa pasi ni se deschide in fata ochilor o imagine ca un miraj. Este Ullevålseter: o poiana larga, plina de oameni, o cabana cu restaurant si terasa, toaleta publica si sursa de apa potabila (amenajată cu robinet, la liber, ceea ce am apreciat enorm in Norvegia, pentru ca nu a fost nevoie sa cheltuim zeci de euro pentru a ne hidrata adecvat).
Popasul la Ullevålseter a fost binevenit si o usurare pentru a intalni, chiar si pentru o jumatate de ora, civilizatia. Continuam pe traseul de hiking pana in Sognsvann, unde ajungem dupa aprox. 5,5 km. Pe ultimii 2 km grabesc pasul, nerabdatoare sa ajung la lac. Ma incanta ideea de a face o baie (era trecut usor de ora 18:00), mai ales ca zumzetul distractiv al localnicilor incepuse sa ajunga la urechile mele: auzeam, imi imaginam, insa nu reuseam sa vad inca nimic din acest loc despre care citisem ca este atractia de vara principala a localnicilor.
Asteptarea mi-a fost rasplatita: dupa o lunga si spectaculoasa zi de traseu in Pădurea Nordică (Nordmarska), m-am racorit in apa lacului de munte Sognsvann. Un sfarsit de zi absolut fantastic! Intoarcerea spre oras a fost de data aceasta rapida: am apreciat ca am mers destul pentru ziua respectiva (gps-ul imi indica peste 40 de km parcursi), incat am decis sa luam trenul T5 spre casa (alternativa, era intoarcerea pe jos si alte 2 ore).
Oslo urban si croaziera pe insulele din Oslofiord – Ziua 3
In dimineata acestei zile indreapta-te spre Akersveien cu intentia de a vizita Parcul Frogner si faimoasele sculpturi create de renumitul artist norvegian Gustav Vigeland.
Opreste-te pentru a-ti bea cafeaua, alaturi de o gustare de dimineata, la Happy Foods. Vei intalni aici un concept chic, creat din pasiunea pentru mancare, culoare si gust, cu un meniu variat (cu optiuni vegetarian, vegan, gluten-free), realizat cu produse de origine controlata.
Parcul Frogner este cel mai mare parc din zona centrala a Oslo si o zonă de agrement populară pentru toti locuitorii orasului. În interiorul parcului vei intalni frumoasele statui Vigeland, una dintre cele mai populare atracții din Oslo. Exploreaza zona centrala a parcului, cu statuile, cat si aleile adiacente umbroase (mai multe poze: aici). Paraseste parcul pe aleea care serpuieste de-a lungul râului Frogner.
Iti vei continua plimbarea urbana catre Akker Brygge, un loc deosebit de popular, aflat pe malul apei, cu cladiri moderne de birouri si de locuinte, magazine si restaurante.
Pentru a ajunge la Akker Brygge dinspre parc, alege strada Drammensveien: iti vor incanta ochii cladirile coloniale deosebit de atragatoare, ce gazduiesc astazi diplomati si sedii de ambasade.
O data ce ai ajuns la Akker Brygge, imbarca-te pe unul din vapoarele care fac curse regulate spre insulele din apropierea Oslo. Noi am ales cursa cea mai scurta ca durata de timp, in primul rand pentru placerea calatoriei de apa si a curiozitatii de a pasi pe una din insule. Alegerea noastra a fost Nesodden: o cursa de 30 minute cu linia B10, si o ora petrecuta pe insula, pentru a ne lua masa in stil picnic pe faleza cu lespezi stâncoase si a face cativa pasi pe stradutele cu case ale localnicilor.
Traseu pentru o priveliste spectaculoasa asupra Oslo si Oslofiord – Ziua 3
Atunci cand ziua este senina si luminoasa, iar soarele apune abia dupa ora 22, iti poti permite sa incepi un traseu de drumetie chiar si dupa amiaza.
Natura nu este niciodată departe in Oslo – două treimi din suprafata orasului este alcătuita din păduri protejate, dealuri si lacuri, pentru care există legături de transport public ușor de accesat către trasee de drumeție pentru toate nivelurile de condiție fizica.
Pentru acest sfarsit de zi am ales sa ne bucurăm de vederea panoramică către fiordul Oslo de pe muntele Kolsåstoppen.
Kolsåstoppen este un munte popular împădurit, care se află la aproximativ 12 km de centrul orașului Oslo. Un traseu de drumetie de nivel intermediar, de aproximativ 8 km, care durează în jur de 3 ore, te duce printr-o pădure încântătoare si pe lângă un mic lac unde poți face o baie dacă vremea este caldă. Vei urca două vârfuri – Nordre Kolsås (379 m) si Søndre Kolsås (342 m), pentru a avea o vedere panoramică sublima asupra Oslo, Bærum și fiordul Oslo.
Kolsåstoppen este un loc popular pentru a face escalada, dar si pentru a-ti lua cina si încheia ziua, admirand de la înălțimi un apus de soare ca o pictura impresionista asupra fiordului Oslo.
Cai de acces pentru Kolsåstoppen: Din centrul Oslo vei lua autobuzul 150 pana la Stein Gård (un drum de aprox. 40 minute). Vis-a-vis de statia de autobuz (vei traversa soseaua) se afla un panou cu harta si indicatii de drumetie, ceea ce va reprezenta punctul tau de start. Vei urma marcajul cu linie albastra, care te va duce mai intai catre Nordre Kolsås, si cu un detour de 1km, catre Søndre Kolsås. Traseul este unul bucla: de pe Søndre Kolsås vei cobora catre micul oras de la poalele muntelui, de unde poti lua autobuzul 160 inapoi catre Oslo (mai multe poze: aici).
Nota: in Oslo si imprejurimi, calatoria cu autobuzul, metroul sau trenul urban, inclusiv cu vaporul, iti vor oferi un avantaj. Descarca aplicatia #Router pentru transport public in Oslo si destinatiile tale vor fi la un click distanta.
Recomandare: Nu vei avea nevoie sa schimbi pentru moneda locala. Totul, inclusiv accesul la toaletele publice, se poate achita cu cardul bancar.
Curiozitate: Am remarcat in Oslo faptul ca sportul si miscarea fac parte din cultura locala. Persoane de orice varsta si conditie, fac sport: bicicleta, alergare montana, jogging urban pe distante lungi, fast walking. In toate traseele noastre de drumetie in Norvegia nu a fost o singura persoana pe care sa o intrecem. Tineri sau mai in varsta, toti treceau sprinteni pe langa noi, ca sa ii vedem cateva minute mai tarziu deja cu un avans de cateva sute de metri in fata noastra. Am facut astfel cunostinta cu pasul nordic (da, l-am studiat intrigata) si cu distantele nordice („kilometrul nordic”, aparent mai lung fata de referinta mea pentru kilometrul clasic).
Te invit sa te abonezi la canalul YouTube @mirelaivaz si apreciza cu Like & Share filmarile din sectiunea EXPLOREAZA Lumea. Aici vei descoperi imagini si impresii din calatoriile mele in locuri autentice.
IȚI SUNT ALĂTURI!
Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer si Consultant nutritionist (acreditare ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.
Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.
Din 2015, predau Yoga si organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Imbin folosirea metodelor traditionale, adaptate nevoilor actuale, cu instrumentele moderne pentru dezvoltare personala.