Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Iti place gustul dulce? Iti place si iute? Cum ar fi sa le ai pe amândouă deopotriva într-o dulceata de ardei iute?


Dulceata de ardei iute si sterilizarea

Am descoperit dulceața de ardei iute in urma cu doi ani, într-un borcănel luat de la un târg tradițional de toamna.

Ne-am declarat cu toții in familie super încântați de gustul amăgitor de iuțeală dulce, asa ca anul următor mama s-a pus pe treaba, pe principiul “facem si noi, vedem cum ne iese”. Bine, pe noi ne interesa si o rețetă care sa nu conțină zahar alb si deh…si un pic mai moderata la preț. De altfel, când e sa aduni materia prima, mana de lucru, design-ul ambalajului, închirierea tarabei la un târg si servirea…prețul se face si cred ca e unul îndreptățit, care sa mângăie un pic si sufletul producătorului.
Toamna aceasta este deja a doua tura de productie proprie. Cu reteta de mai jos ne-au iesit 6 borcanele de dulceata. Cum se consuma? Noi adaugam in mancare, in sosul de suc de rosii, in paste, in salate…

Reteta dulceata de ardei iute

Ingrediente

  • 1.5 kg de ardei iute rosu. Daca vrei sa fie mai moderat de iute, poți sa te joci cu proporțiile si sa pui gogoșari, ardei capia sau bulgărești, păstrând cantitatea totala de 1.5 kg.
  • 1 kg zahar brut (din trestie)
  • 200 ml apa

Mod de preparare

Se curata ardeii (atenție aici: folosește mănuși chirurgicale; ustura de-a dreptul!), se dau prin robot sau se taie mărunt .
Se face sirop din zaharul brut si apa, la foc mic, amestecând pana se topește tot zaharul. Se lasă sa fiarbă 10 minute după care se adaugă ardeiul tocat si se fierb împreună 20 de minute.

Sterilizarea

Pentru a-ti păstra cat mai bine dulceața peste an, este nevoie sa o treci printr-un proces de sterilizare. Așadar, umpli borcanele cu preparatul muncii tale si le închizi bine folosind capace cu filet. Într-o oala pe aragaz așezi borcanele, umpli cu apa cat sa cuprindă umplutura si dai drumul la foc. Daca apa si umplutura sunt deja calde, tine la foc mic aproximativ 35 de minute. O data ce ai închis focul, pune capacul si acoperă cu o cârpă pentru a se menține la căldură cat mai mult timp. Evident, când s-a răcit, dezvelești si iti decorezi rafturile cămării cu borcănașele cu dulceață de ardei iute.

Trimite-mi o poza si spune-mi cum ti-a iesit!

Cel mai recent, eu am adaugat-o unei mancarici de quinoa cu legume.
Tine rețeta aproape, ti-o vor cere si altii! Iar dacă ai un prieten/a amator(oare) de dulce și iute, ii vei face o mare bucurie cu o asa “atenție”! S-ar putea chiar sa se lase cu comenzi! Tu ai toate raspunsurile!

Te salut!
Mirela Ivaz
Wellness Coach & Yoga Teacher 500-RYT (India)

 

Lasati un comentariu