Dezvoltare PersonalaEmotii

Devalorizarea fericirii si ce putem face pentru a evita aceasta capcana in calea fericirii noastre

Devalorizarea fericirii inseamna sa nu acordam fericirii prioritate in viata noastra.

Primele 3 lucruri pe o lista a dorintelor unui individ sunt de regula banii, faima si succesul (statutul) si relatiile. Fericirea se regaseste intr-o proportie foarte mica intre dorinte si obiective. In multe cazuri ajungem sa ne sacrificam fericirea de dragul altor obiective/considerente (cand alegem ce sa mancam, cand interactionam cu ceilalti, cand ne alegem un job).

De ce devalorizam fericirea?

1.   Ii sunt acordate considerente negative

In baza unei idei preconcepute, adoptata de obicei fara cunoasterea directa a faptelor sau fiind impusa de societate, acordam considerente negative starii de fericire.

          Prejudecata nr.1 : Consideram ca un nivel ridicat de fericite inseamna delasare, lenevie.

Fals. Este dovedit faptul ca oamenii fericiti sunt mai productivi, mai creativi.

          Prejudecata nr.2: Suntem egoisti cand suntem fericiti.

Fals. Studiile au confirmat ca devenim mai altruisti, mai generosi, mai amabili atunci cand suntem fericiti. Oamenii fericiti doneaza sange, fac voluntariat pentru cauze sociale, fac donatii mai mari, se descurca mai bine la locul de munca, traiesc mai mult.

          Prejudecata nr.3: Fericirea este efemera.

Depinde. Depinde de cum definesti fericirea. Daca este conectata unui sentiment superficial, senzorial, e foarte posibil sa nu tina mult. Daca este conectata unui sentiment mai profund, de abundenta in viata – capacitatea de a vedea viata ca fiind perfecta in imperfectiunea sa, atunci fericirea poate sa dureze mai mult.

2.   Neputinta de a defini fericirea in termeni concreti

          Ne dorim mai mult din ceea ce cunoastem mai bine. Avem tendinta sa ne concentram pe lucrurile pe care le intelegem mai bine, care sunt mai clare pentru noi, mai bine definite. Acordam mai multa prioritate lucrurilor care ne apar mai usor si mai limpede in minte. De fapt, devalorizam fericirea pentru ca nu avem o definitie clara a ei.

3.   Maximizarea mijloacelor

          Adesea uitam ce ne dorim in viata, care este scopul si obiectivul nostru final si sfarsim prin a ‘vana’ mijloacele care ne conduc la acesta. De exemplu, vrem o casa ca obiectiv final si ne zbatem sa adunam banii necesari. In acest exemplu, banii reprezinta un mijloc de schimb pentru atingerea unui obiectiv final.

Cum putem evita tendinta de a devaloriza fericirea?

Prioritizeaza dar nu controla fericirea. Acorda in mod constient fericirii o prioritate mai mare in viata ta. A face zilnic alegeri care sa-ti potenteze starea de fericire e un lucru bun, insa nu trece in extrema de a controla si monitoriza permanent starea de fericire. Avem tendinta de a face comparatie intre diverse nivele de fericire pe care le-am resimtit in anumite momente din viata noastra. Faptul acesta ne conduce la un paradox al valorizarii fericirii. In realitate, cautarea fericirii face oamenii nefericiti. Cel mai mare stres la care ne supunem este stresul dat de faptul ca suntem stresati. Aceasta impacteaza negativ starea de sanatate, nivelul de creativitate, perceptia asupra vietii.


Pretuieste starea de fericire ca pe un dar deosebit de valoros. Practica sincer si obiectiv multumirea de sine. Fii constient de gandurile pe care le admiti in mintea ta pentru ca acestea creeaza realitatea din jurul tau. Adoptarea unei atitudini pozitive asupra vietii prin cultivarea starii de fericire si a multumirii de sine iti aduce o multitudine de efecte pozitive despre care poti citi mai multe aici.

Citeste-mi articolul despre Modul in care ne sabotam accesul la fericire si vei afla cum indepartam adesea fericirea din calea noastra. Vei avea ocazia sa constientizezi lucrurile care te fac fericit si sa dai o definitie proprie fericirii.

Urmareste-mi articolele viitoare despre fericire si despre cum poti obtine si mentine o viata fericita si implinita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *