Dezvoltare PersonalaEmotii

Despre modul in care ne sabotam accesul la fericire

Daca esti asa destept, de ce nu esti fericit?

A fi fericit inseamna abilitatea de a lua decizii care sa potenteze in mod consistent starea de fericire. Fericirea inseamna sa ai ‘inima usoara’. Inseamna sa nu te iei pe tine insuti prea in serios incat sa-ti ruinezi pofta de viata. Inseamna sa te bucuri de viata si in acelasi timp sa fii responsabil pentru lucrurile din viata ta.

Fericirea este asemenea unui balon. Cu cat esti mai fericit, cu atat mai usor te simti. Baloanele sunt asociate evenimentelor fericite. Cand tii un balon in mana, lumea este constienta de marimea lui. In asa fel este si in cazul fericirii: oamenii din apropierea ta o pot percepe si masura. Cu cat balonul este mai mare, cu atat mai fericit esti tu.


Totusi ce determina dimensiunea balonului? Obiceiurile care distrug fericirea sunt asemenea gaurilor din balon, iar obiceiurile care potenteaza fericirea se aseamana pompelor de aer care umfla balonul. Aceste doua forte actioneaza asupra balonului. Scapa de gauri si cu cat mai multe pompe ai sa umfli balonul, cu atat mai fericit vei fi.

Obiceiurile care alunga fericirea si cauzeaza daune insemnate nivelului nostru de fericire:

          Devalorizarea fericirii. Desi ne dorim o viata fericita si implinita, multi dintre noi ajung sa isi sacrifice fericirea nu o data, ci de mai multe ori intr-o zi. Si ne mai intrebam de ce nu suntem fericiti?

          Urmarirea superioritatii. Ne comparam cu ceilalti in privinta averii, frumusetii, succesului, talentului, puterii de influenta si vrem sa devenim mai buni decat altcineva intr-un domeniu sau altul.

           Ne consideram neajutorati, ajungem sa ne plangem de mila. Ne dorim sa fim sanatosi, sa fim iubiti, sa dezvoltam relatii benefice, insa uneori ne exprimam intr-un mod care nu este in sprijinul nostru.

          Ne aflam in control excesiv personal si a tot ceea ce ne inconjoara. Copiii nu se supun regulilor, vremea nu este asa cum vrei tu…

          Neincrederea in ceilalti

          Neincrederea in ceea ce poate oferi viata. Este ca atunci cand vezi jumatatea goala a paharului in loc de cea plina.

          Ignorarea sursei interioare de fericire. Fiecare dintre noi are o sursa de fericire inlauntrul sau, o sursa care ne este accesibila oricand daca stim cum sa o accesam. Aceasta este starea de constienta extinsa, adica abilitatea de a fi atent la ceea ce se intampla cu corpul nostru, gandurile noastre, comportamentele noastre, modul in care relationam cu ceilalti, modul nostru general de raportare la lume fiind pasnic si non-acuzator.

Este important sa stim ce inseamna fericirea. Ea poate insemna ceva diferit de la individ la individ. Fericirea poate fi definita ca fiind:

          O placere senzoriala: gustul unui anume fel de mancare, o petrecere la care ne-am simtit  bine. Aceasta e de scurta durata.

          Mandrie in sensul de aroganta, supra-apreciere de sine. ‘Am cel mai tare job!’ – fericirea e tradusa ca starea de a te considera superior celorlalti. Aceasta e de scurta durata.

          Mandrie autentica, veritabila, neprefacuta. Comparandu-te cu statutul tau anterior, acum te consideri mai bun. Aceasta stare poate fi asociata unui progress in care ai atins un nivel ridicat de expetiza in domeniul de interes.

          Iubire/relatii. Fericirea este in conexiune cu familia, cu hobby-urile tale.

          Abundenta. Simti ca provocarile pe care le intampini iti fac viata mai interesanta si nu le consideri ca fiind o amenintare. Aceasta stare de fericire are potentialul de a dura mult timp.

Un exercitiu pentru tine.

Gandeste-te la lucrurile care te fac fericit si noteaza-le in jurnalul sau agenda ta. Ia-ti timp inainte si asculta o melodie care sa te inspire, acorda-ti un timp de liniste si calm pentru a cerceta inlauntrul tau si a identifica lucrurile care te fac fericit. Asterne-le apoi pe hartie sau suport electronic.

Acum ca ti-ai dat seama ce inseamna fericirea pentru tine, defineste-o in termeni proprii, cu cuvintele tale, cum stii tu mai bine. Scrie definitia pe care o dai fericirii. Vei avea ocazia mai tarziu sa iti revizuiesti si imbunatatesti definitia asupra fericirii.

Urmareste-mi articolele viitoare despre fericire si despre cum poti obtine si mentine o viata fericita si implinita!

Sursa poza: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *