Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Deschideam intr-unul din articolele trecute tema Detox-ului: ce este, cum functioneaza si de ce conteaza.

In cateva zile te vei afla in pragul unui nou sezon (stiu, poate fi un pic deprimant faptul ca vara cea de soare plin, zile lungi si vacante se incheie). Insa toamna iti impartaseste din plin roadele ei, niciodata tarabele din piata nu sunt mai incarcate cu asa mare diversitate de fructe si legume. Priveste-l ca pe un indemn, sa “vindeci” ceea ce anotimpul verii ti-a pricinuit si mai important, sa te pui bine pe picioare cu sanatate si vitalitate pentru a face fata cu brio anotimpului de iarna.
  •  Fie ca te decizi pentru un detox de 3-7 zile, situatie in care o etapa de pregatire de 5-7 zile este suficienta,

  • Fie ca iti doresti sa faci shimbari sanatoase in alimentatie (pe care sa le si mentii cat mai mult timp),

Iti impartasesc cativa pasi simpli care sa-ti fie cat mai la indemana.


Cum te pregatesti pentru Detox in 8+ pasi simpli

1.  Stabileste-ti obiectivele. Alege procesul de detoxifiere potrivit sau apeleaza la un specialist care stie sa te indrume.

Uneori, conditia de sanatate nu iti recomanda un detox, decat poate sub supraveghere directa medicala intr-o clinica de specialitate.
Documenteaza-te bine inainte: efecte secundare, tip de proces detox, durata acestuia.

2. Aprovizioneaza-ti bucataria cu alimentele pe care le vei consuma pe parcusul detox-ului. Este timpul potrivit sa faci curatenie in frigider si in camara!

 

3. Fa schimbarile potrivite in alimentatie.

·         Bea dimineata la trezire (dupa ce te-ai spalat pe dinti), un pahar cu apa calduta cu lamaie. Alcalinizeaza, hidrateaza si stimuleaza digestia.
Reteta mea mai include, la o cana mare, o lingura de miere si un varf de lingurita de turmeric pudra, recomandat pentru digestie si mai ales ca anti-inflamator.
·         Sporeste cantitatea de apa consumata zilnic, precum si frecventa acesteia. Adica daca stii ca “este bine sa” bei in jur de 2l de lichide pe zi (apa, ceaiuri medicinale, zeama de legume), nu te ambala sa recuperezi seara inainte de culcare tot ce nu ai consumat in timpul zilei. Nu vei face altceva decat sa iti umpli vezica si sa “tragi” mai mult la cantar. Apa se bea pe toata durata zilei, cu inghitituri, preferabil la fiecare 20 minute. Bineinteles, cantitatea de apa este ajustata in caz de efort, anotimp, etc.
·         Prefera in meniul tau fructe si legume de sezon, gatite simplu, la abur sau crude, in salate, alaturi de leguminoase (fasole, hrisca, naut, mazare, linte, etc).

 

·         Foloseste uleiul nerafinat pentru a-l adauga in salate sau la final, in mancarea gatita pe foc. Nu mai este cazul sa pomenesc, dar zic: fara prajeli! Uleiul se adauga la final in mancare, cu masura mica!
·         Elimina fainoasele si painea alba! Poate fi un pic mai restrictiv aici si indemn, o data ce am observat pe pielea mea efectele consumului de gluten: elimina complet fainoasele din cereale (grau, secara, ovaz). Pefera faina de orez, mei, hrisca daca iti “cauti” un inlocuitor.
·         Elimina sau redu consumul de lactate. Daca este sa le mentii in alimentatie, prefera iaurtul simplu si urda. Elimina branza grasa, cascavalul, laptele.
·         Elimina consumul de carne si produse procesate din carne (mezeluri, carnati, etc.). Daca alegi sa mentii aceste recomandari pentru o durata mai lunga (mai mult de 5-7 zile), introdu 1-2 ori pe saptamana o masa cu peste curat. Evita tonul si macroul si prefera pestele mai mic in dimensiune, somon, fructele de mare.
·         Fumatul este oprit.
·         Elimina consumul de alcool si cafeina. Daca esti “sub dozaj”, inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde.
·         Elimina consumul de zahar rafinat. Corpul si creierul mai ales are nevoie de glucide: ofera-le din miere, fructe.

4. Odihneste-te mai mult. Rezerva-ti timp mai mult pentru tine, pentru a reflecta asupra vietii, pentru deconectare si relaxare, lectura, somn. Pregateste-ti ritualul de seara incat sa fii adormit in jur de ora 22:30-max.23:00. Ayurveda si Yoga recomanda cu indulgenta ora 22:00 pentru culcare, facand compromisul vietii moderne. Stiu indienii ce stiu.

5. Ofera-ti un masaj de relaxare sau drenare limfatica

6.  Petrece mai mult timp in natura, evita sporturile solicitante si prefera plimbari lungi, poate chiar in pas alert. Apa este vitala, ia-o alaturi de tine si imprieteniti-va cat puteti de bine!

 

7. Scrie-ti intr-un jurnal cum te simti, starile diferite prin care treci in timpul zilei, felul in care te odihnesti noaptea. Adu aceasta constientizare asupra corpului tau si o vei dezvolta cu timpul spre beneficiul tau. Corpul iti transmite atat de multe informatii, doar daca ai sta 2 minute sa il asculti!
8.  Ofera-ti timpul pentru a te gandi ce iti doresti sa se intample mai departe. Un detox de cateva zile nu este un remediu rapid si permanent. Priveste mai larg viata ta si decide pentru tine cum e mai bine! Doar tu ai puterea asta!
Zile senine si mult zambet iti doresc!
Mirela Ivaz
Wellness Coach & Yoga Teacher 500-RYT (India)

P.S. Se intampla uneori in viata sa pierzi legatura cu tine, cu vocea interioara cea calauzitoare. Daca te simti coplesit si iti doresti sa obtii mai multa claritate si focus pentru a-ti crea viata pe care ti-o doresti si o meriti, scrie-mi pe contact@ivaz.ro

P.P.S. Dacă te-ai bucurat de primirea acestor informatii, le consideri utile si te poti gandi la cineva care sa le primească, impartasaste-i!

Lasati un comentariu