Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Invata cum sa iti formulezi corect si urmaresti eficient obiectivele in 4 pasi: definirea, planul, monitorizarea si adaptarea, proiectia. Ti-e dificil sa te decizi ce este mai important pentru tine, care sunt obiectivele tale cu adevarat importante? Foloseste-te de Meditatia ghidata pentru reconectarea cu vocea interioara si dobandirea starii de flux creator.


4 PASI PENTRU A-TI FORMULA CORECT SI URMARI EFICIENT OBIECTIVELE

Cu totii avem de-a lungul vietii vise, planuri, obiective, aspiratii. Visele din timpul copilariei sau adolescentei sunt pure si inaltatoare, cele ale maturitatii timpurii ne contureaza traseul in viata, iar cele ale deplinei maturitati sunt o recunoastere intima a propriei identitati si a ceea ce vrem sa obtinem in continuare de la viata. Pentru unii dintre noi  ele reprezinta motorul de actiune in viata, pentru altii ajung sa devina un fapt iluzoriu. Fiecare ne-am aflat in situatia de a ne sabota macar o data visele si aspiratiile. Le-am gasit scuze, le-am amanat pana la un termen nedefinit, ne-am lasat antrenati in tumultul zilei de zi cu zi si am uitat de ceea ce e mai important si mai valoros pentru noi.

Neindeplinirea obiectivelor ne face sa devenim anxiosi, frustrati si nemultumiti de starea de fapt si de noi insine, calitatea vietii se deterioreaza sau ajungem pur si simplu sa ne complacem intr-o anumita situatie si, desi consideram ca meritam mai mult decat o stare mediocra, stagnam acolo fara a actiona in directia implinirii bunastarii noastre. Am intalnit persoane care puneau accentul mai mult pe aspectele negative exterioare lor, pe care nu le puteau gestiona, si mai putin pe solutii sau comportamente constructive.

Actiunea este superioara non-actiunii

ne invata un vechi poem filosofic. Pentru a actiona eficient in atingerea obiectivelor noastre, este necesar sa invatam mai intai sa le definim corect, sa realizam un plan, pe care apoi sa-l monitorizam consecvent si periodic.

CEI 4 PASI DE LA VIS LA REALIZARE

 1.   A-ti formula corect un obiectiv este cheia unui start de succes

Un banc pe care l-am auzit recent spune asa.

„Doua cucoane stau de vorba.
 Una dintre ele declara:
-Ce-as mai vrea sa ajung la Paris!
-Pai, ai mai fost?
-Nu, dar am mai vrut!”

A sti sa-ti formulezi corect obiectivele este un prim pas deosebit de important in atingerea lor.

 

 

Un obiectiv corect formulat are urmatoarele caracteristici:

–      este precizat in termeni pozitivi,

–      evitand verbele modale (a putea, a vrea, a dori, a trebui, merit sa, etc.),

–      formulat la timpul prezent, evitand folosirea timpului viitor („voi avea”, „voi lucra”, „voi slabi”) si a conditionalului prezent („mi-ar placea”, „mi-as dori”, „m-ar ajuta sa”),

–      concis si bine precizat in timp,

–      realizabil,

–      provocator, de interes,

–      ecologic.

Scrierea obiectivelor intareste asumarea acestora.

Etapa premergatoare in formularea si asumarea obiectivelor

O etapa premergatoare in formularea si mai ales in asumarea obiectivelor are drept efect o deschidere mai deplina catre sine, activarea starii alfa de relaxare, dobandirea unei stari de flux creator.

Dedica-ti un anumit interval de timp pentru a-ti formula si asuma obiectivele. Indicatia mea este sa iti rezervi un interval de timp intre 30 de minute si 1 ora, in care sa fii singur si sa te asiguri pe cat posibil ca nu vei fi interupt din varii motive. Pregateste-ti junalul, agenda personala, cateva coli de hartie sau un program pe calculator pe care sa iti scrii obiectivele urmand criteriile enuntate mai sus. Elimina pe cat posibil factorii perturbatori si creaza-ti o atmosfera de liniste si calm.

Meditatie pentru activarea starii alfa de relaxare, conectarea cu vocea interioara si dobandirea unei stari de flux creator

 

 

Vei face o scurta meditatie de 10-15 de minute. In pozitia sezut pe scaun, pozitia corpului este cu ambele talpi pe podea, talpile paralele si in linie cu soldurile. Coloana vertebrala mentine trunchiul drept, palmele se odihnesc paralele fiecare pe cate un picior. Starea ta personala pe parcursul meditatiei este o stare a prezentului „aici” si „acum”, in care lasi deoparte grijile, emotiile negative, gandurile despre trecut si viitor. Meditatia se face pe observarea respiratiei: perceperea aerului care patrunde prin nari, esofag, plamani, ritmul respiratiei, modificarea pozitiei pieptului si a abdomenului pe parcursul inhalarii/expirarii. Orice gand care te abate de la momentul prezent „aici” si „acum” il inlaturi din minte continuind concentrarea asupra respiratiei.

La incheierea celor 15-20 de minute alocate meditatiei, incepi imediat sa iti scrii obiectivele corect enuntate. Starea de flux creator obtinuta cu ajutorul meditatiei te ajuta sa comunici cu sinele si scoate la iveala acele obiective care dau sens si valoare vietii tale.

 

 2.   Planul nu exista in cap, este in afara lui

 

Planul de indeplinire a obiectivelor este scris/desenat, folosind stilou si hartie, calculator/laptop sau alt program specializat. Planul, o data detaliat pe suport hartie sau electronic, va putea fi corectat, adaptat, monitorizat.

Aminteste-ti:

Cel mai flexibil element dintr-un sistem conduce sistemul.

Planul este dinamic si adaptabil cu scopul de atingere optima a telului definit.

 

 3.   Evaluarea periodica a planului

Un aspect care se pierde in calea atingerii obiectivelor este ca drumul nu este niciodata pustiu. Pe drum exista indicatoare care iti permit pe parcurs sa evaluezi unde anume te situezi.

 

Programeaza-ti o evaluare periodica si consistenta a planului, inregistreaza pe hartie sau suport electronic progresul facut.  Drumul face calatoria importanta, atingerea telului incununeaza eforturile depuse pe parcurs.

 
4.   Vizualizare, proiectie in viitor

 

Un aspect care de multe ori este omis (adesea din teama de succes/insucces) este capacitatea de a visa, de a te imagina, de a te proiecta cu ochii mintii in acel moment in care obiectivul tau este atins si a realiza cum se schimba viata pentru tine, care este atitudinea ta, care este comportamentul tau, ce consideri ca se intampla mai departe.

Aceasta etapa te ajuta sa te familiarizezi cu atingerea obiectivelor, cu efectele generate de realizarea acestuia si iti creaza o stare de continuitate in viata.

 

In incheiere, iti las doua citate celebre asupra carora poti reflecta. Arta de a te simti bine, de a te bucura de „calatorie” sta in acceptarea faptului ca provocarile pe care le intampini iti fac viata mai interesanta si te conduc spre evolutie personala.

Tinteste spre succes, iar nu spre perfectiune. Nu renunta niciodata la dreptul tau de a gresi, pentru ca atunci iti vei pierde abilitatea de a invata lucruri noi si de a inainta in viata. – David Burns
*
Ce ai obtinut prin atingerea obiectivelor tale este mai putin important decat ceea ce ai devenit prin atingerea obiectivelor tale. – Henry David Thoreau

IȚI SUNT ALĂTURI!

Sunt Mirela Ivaz, sunt Consilier pentru Dezvoltare personala, Trainer Fitness si Consultant Nutritionist (acreditari ANC), profesoara de Yoga 500-hours RYT, Ayurveda Practitioner si Integrative Yoga Therapy.

Sunt certificata in India de catre Yoga Alliance si STED Council. In Nepal am deprins arta meditatiei de la calugarii budisti, in manastire.

Din 2015, ghidez sesiuni de Yoga cu grupul si individual, organizez tabere si evenimente pentru promovarea unui mod de viata sanatos si echilibrat, ofer consiliere pentru dezvoltare personală, pentru deblocarea unor situatii de viață si înlesnirea comunicarii cu sine si cu mediul.

Comments

Lasati un comentariu