EmotiiEvenimenteStil de viata

Ce te împiedică sa fii in pace cu tine? Recunoasterea rezistentei interioare si puterea eliberarii.

Renuntare, capitulare…

Cultura noastra pare sa nu ii dea conotatii tocmai pozitive. Te duce cu gandul la a pierde o lupta, a-ti pierde puterea, a deveni neajutorat.

DEX ne sprijina cu urmatoarele explicatii:

RENUNȚÁ = A se lăsa de ceva, a întrerupe, a înceta de a mai face ceva; a părăsi de bunăvoie (ceva sau pe cineva).

CAPITULÁ = A da înapoi în fața piedicilor sau a greutăților; a nu mai continua o acțiune, o discuție.

Intelesul spiritual al acestei actiuni, cunoscuta in filosofia yoga drept Ishvarapranidhana, ofera sensuri aparte.

Este acel “ceva” pe care actul spiritual al renuntarii ti-l aduce, incat pur si simplu devii mai usor si inaintezi mai senin prin viata.

“Detașarea nu înseamnă că nu tu nu ar trebui sa deții nimic, ci că nimic nu ar trebui să te dețină pe tine.”


Cu cativa ani in urma, un prieten imi spunea: “Mirela, daca ai sti cat de multa suferinta iti aduce crearea de asteptari.” Ar fi putut la fel de bine adauga “si incrancenarea de a le implini”. De cate ori oare nu ne-am declarat dezamagiti de o situatie sau de o persoana anume sau ni s-a parut ca viata devine si mai mizerabila pentru cutare lucru care nu s-a intamplat asa cum ne-am dorit?

Cel mai mult am avut de suferit de pe urma atasamentelor emotionale, in relatiile mele cu diversi pretendenti. Am stat in relatii cand locul meu nu mai era acolo si le-am intins multa vreme ca pe o zeama lunga, presarata cu chin si plânset, pana cand inevitabilul s-a produs in cele din urma. Ei, dar nu m-am oprit aici cu suferinta mea, ci am continuat sa port cu mine amintirile – a ceea ce a fost, intalniri, concedii si promisiuni facute, sadind in mine stari apasatoare de tristete si deznadejde, care ma opreau din a căsca bine ochii la ce se intamplă de fapt in jurul meu.

“Dacă iubeşti pe cineva, lasă-l să plece. Dacă se va întoarce, va fi pentru totdeauna al tău. Şi dacă nu se va întoarce, înseamnă că nu a fost vreodata.”

Maestrii spirituali vorbesc despre renuntare ca actul de a ceda in fata a ceva mai maret decat tine, a-ti darui increderea unei forte guvernatoare superioare, a te elibera de atasamente si asteptari, a inchina fiecare actiune a ta lui Dumnezeu.

Mai devreme sau mai tarziu, este o lectie de viata pe care ajungem sa o intelegem, aceea de a ceda in interiorul nostru, de a intrerupe rezistenta din noi insine.

Aceasta vine impreuna cu realizarea faptului ca nu ne putem controla viata asa cum am vrea sau credem ca o facem. Daca cu adevarat am fi capabili sa ne controlam viata, atunci am putea renunta la toate obiceiurile proaste, am putea sa ne vindecam singuri … si cate altele n-am mai face!?

Atunci, cine detine controlul?

Care forță crezi ca este mai puternica: a ta (limitata prin gandire) sau energia universala “fara de inceput, fara de sfarsit”, care include totul si care nu este limitata de nimic?

Daca imi permit ca viata mea sa fie in mâinile a ceea ce este nelimitat si atotputernic, atunci nici cerul nu este limita. Suntem expusi in orice clipa unor nemarginite posibilitati, sunt disponibile moduri infinite de a face fata provocarilor vietii, pe care nici nu le putem concepe sau imagina macar. Dacă ceva ne poate aduce energia, inspirația si instrumentele pentru a ne vindeca si schimba viata, aceasta este forta infinita, suprema, Dumnezeu.

Actul renuntarii se refera la eliberarea de credintele negative pe care le ai despre tine, la limitarile auto-impuse, la auto-critica, la frici si temeri care te impiedica sa prosperi in viata. Natura nostra divina, care este esenta noastra adevarata, nu poate fi limitata de aceste lucruri.

Renuntarea implica de asemenea, eliberarea de credinta ca suntem superiori altora, ca suntem mai buni decat altii. Natura umana ne leaga pe toti laolalta, suntem uniti si interconectati cu ceilalti si cu tot ce exista imprejurul nostru.

Singura putere pe care o avem este capacitatea noastra de a alege modul în care răspundem la viață. Avem puterea de a ne alege actiunile, dar nu avem puterea de a conditiona rezultatele. Asta din urma nu mai tine de noi, nu mai e in controlul nostru. Astfel, o parte a renuntarii se refera la eliberarea de asteptari. Aceasta este o practică a dezvoltarii încrederii. Cand renuntam in fata Divinului, cand ne punem increderea in Divin, inseamna sa avem incredere că totul funcționează pentru binele nostru suprem, indiferent de aparențe.

Ceea ce obtinem atunci cand renuntam la sine este sentimentul de pace adanca, claritate, calm si eliberare de limitarile auto-impuse. Intelegem ca fiecare lucru functioneaza in ritmul sau propriu. Intelegem sa facem tot ce e mai bun, detasandu-ne de rezultat. Rezultatul nu ne apartine, este al lui Dumnezeu. Este eliberarea de acel sentiment ca intotdeauna trebuie sa ma lupt pentru a trece prin viata, ca trebuie sa afisez o anume imagine pe care am construit-o despre mine. Apare acel sentiment profund de a fi calauzit si protejat de catre ceva mai mare.

Cum aplici aceasta prin practica yoga?

In timpul sedintelor de yoga, le propun uneori participantilor sa isi invite pe salteluta provocarile din viata de zi cu zi. In yoga invatam sa devenim tot mai constienti de corpul nostru, de senzatiile pe care acesta ni le ofera, de emotiile si gandurile care apar. Si invatam sa observam toate acestea cu detasarea unui observator.

Invatam, prin practica yoga, sa recunoastem tensiunea ca pe un semnal si dezvoltam acea capacitate de a permite sa o eliberam constient, de a ceda rezistentei, inclestarii si incrancenarii care sunt semne ca legatura cu Divinul slabeste. Eliberand tensiunea, adesea apare o crestere a puterii, o relaxare a respiratiei sau o sporire a flexibilitatii. Putem simti o trecere de la lumea interioară mică si aglomerată la o imagine vie, pulsatorie, de mare anvergura. Apoi, vom observa ca acest sentiment se pastreaza si atunci cand parasim salteluta de yoga.

***

Imi duc viata intre oameni, expusa neprevazutului, tentatiilor si provocarilor vietii moderne. Diferenta este ca acceptand existenta unei forte superioare care guverneaza totul si care de multe ori este dincolo de intelesul meu, mi-am rafinat in timp atitudinea fata de lume si fata de mine insami.

Ce am obtinut?

·         Senzatia de usurare. M-am eliberat de multe dintre “apasari” sau “neajunsuri”, adesea inchipuite si transformate in balauri de mintea-mi nastrusnica;

·         Aparitia unui spatiu pe care mi-am permis sa il umplu cu liniste, calm, seninatate, bucurie;

·         Gratia de a discerne importanta unui lucru incat sa ii aloc pe masură timpul si atentia mea;

·         Abilitatea de ma concentra mai eficient in tot ceea ce fac.

***

Iti doresti sa explorezi mai mult din ceea ce traditia milenara Yoga iti ofera pentru a raspunde nevoilor tale? Vino in Weekend-ul de relaxare si revitalizare!  Fa-ti planul, inscrie-te din timp si beneficiaza de reducere! Ai nevoie de informatii suplimentare? Trimite-mi un email pe contact@ivaz.ro si iti raspund in cel mai scurt timp.

Zile senine si spor iti doresc,

Mirela Ivaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *