Calatorii

Bucovina in poteci de munte – Din Vatra Dornei spre Vf. Ouşoru in Munţii Suhard (Ziua 2)

A doua zi, alegem sa profitam de vacanta si sa ne relaxam prin imprejurimile Vatrei Dornelor. Oprim la biserica mare de langa parc, cumparam crema de protectie solara si ceva plasturi de bătături, bem o cafea in centru si cumpărăm mici atentii pentru acasa.

Centru Vatra DorneiCiteste si Bucovina in poteci de munte – Munţii Rarău si Giumalău (Ziua 1)
 

Descopar cofetaria “Dolce Vita” din zona pietonala, unde regasesc atmosfera si gustul anilor ’80. Eu, fire nostalgica, poftesc la toate placerile dulci-ademenitoare din vitrina. Ma limitez si fac un studiu comparativ intre ecler, savarina insiropata si “buzdugan”, rememorand zilele in care copil fiind mergeam la filme western la cinema Independenta din Târgovişte si opream in drum spre casa la un suc si o prăjitura.


Aleee principala pietonala in Vatra Dornei presarata cu terase, cafenele si buticuri


Renumita vitrina a Cofetariei Dolce Vita
Deliciul simturilorDin centru, cotim pe str. Mihai Eminescu unde, langa o biserica ortodoxa aflata in renovare, descoperim panouri turistice cu circuite pentru bicicleta, nordic walking si drumetie ecvestra.
Iz de inceput de secol 20

Ne-a captivat atentia cladirea Templului Evreiesc si insciptia de la intrare

Panou cu indicatii trasee din Vatra Dornei

Alegem drumul cu banda albastra care incepe cu o serie de scari in capul carora descoperim un loc dragut de cazare: Campingul Autoturist, linistit cu casute curate si renovate.

Ne-a incantat tare mult idea de ne caza aici data viitoare cand vom poposi in Vatra Dornei
De acolo urmam traseul marcat cu banda albastra catre Vf. Runc, directa Vf. Ouşoru. Pe urcare caldura foarte mare, asa ca profitam de fiecare coltisor de umbra pentru a ne răcori. Pe traseu intalnim oameni varstici in nordic walking si grupuri de tineri călare.


Drumul strabate livezi de fâneţe presarate cu “odăiţe” bucovinene de un farmec aparte care creaza o atmosfera de stavechi si autentic.

Frumos cântă cucul in Bucovina si parcă timpul incepe să aibă altă curgere.

Aceasta stare ne molipseste si malaxorul mental se opreste lasand simturile sa perceapa simplitatea frumusetii naturii. E deja amiza, soarele arde si o liniste desavarsita se asterne. Intalnim un om al locului care ne indica singurul izvor din traseu si hotaram sa ne oprim la un pâlc de umbra pentru picnic. De aici, perspectiva văilor bucovinene ne lasă fara cuvinte si ne simtim recunoscatori fiind părtaşi la simfonia culorilor de vara timpurie. Suntem la poalele Ouşorului. Mancam, citim si ne facem planuri pentru drumetia de maine.

Soarele se inmoaie treptat, fapt remarcat si de greierii care isi incep programul de seara. Imi aduc aminte din nou de copilarie si de stransul fanului. Brusc devin intelept si rememorez vorbele profetului Mahomed:

“Nu-mi spune cât de educat eşti, ci cât de mult ai călătorit”.

La intoarcere, observam ca in drum a poposit o turma de oi; o strabatem cu bagare de seama sa nu alertam cainii. Ciobanii ne ajuta si trecem in liniste. Ne continuam coborarea spre oras, unde poposim in drum spre cazare la o ultima plimbare de seara si o pizza vegetariana.

Iti doresc drumuri senine!
*un text de Razvan Cojocaru
Iti place sa călătoreşti şi sa explorezi frumuseţea naturii?
Permite paşilor tai sa te poarte pe cărări de munte! (Re)descopera frumusetea nealterată a naturii, lasa-ti plamanii sa se umple cu aerul curat si tare de munte, auzul sa-ti surprinda susurul de izvor si ciripitul pasarilor, iar tu sa simti ca revii ACASĂ.
Scrie-mi pe contact@ivaz.ro si iti voi oferi detaliile de care ai nevoie.
Pregateste-ti rucsacul de calatorie si creaza-ti povestea vietii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *